Plus

Aad Verboom (1955-2016): officieuze burgemeester van de Rivierenbuurt

Aad Verboom, die twintig jaar lang in de Rivierenbuurt woonde, werd zes jaar geleden ziek. 'Tot het laatste weekend was hij ervan overtuigd dat hij het zou overleven.'

Bart Nauta
Aad Verboom, de officieuze burgemeester van de Rivierenbuurt Beeld -
Aad Verboom, de officieuze burgemeester van de RivierenbuurtBeeld -

Aad Verboom skeelerde of liep wuivend langs de terrassen, kroegen en winkels, met hordes kinderen achter zich aan, door de Rivierenbuurt waar hij twintig jaar lang woonde. Hij was de officieuze burgemeester van de wijk. Met ontwapenende humor maakte hij met iedereen een praatje, liefst met mooie vrouwen.

Verboom groeide op in Moordrecht, een plattelandsdorp onder de rook van Gouda. Begin jaren tachtig kwam hij naar Amsterdam. Als marktkoopman in overhemden leerde hij hier veel mensen kennen. Later fabriceerde hij etalagepoppen en ontwierp hij designmeubels.

Ondanks het harde werken ging hij drie keer per week uit. Samen met zijn beste vriend Simon Spier sloeg hij in de jaren tachtig en negentig geen feest in de stad over. Het was een intense vriendschap, zegt Spier. "We zijn nooit getrouwd geweest, maar dit leek veel op een huwelijk."

Hondsbrutaal
Verboom was een ondeugende charmeur, had humor en was hondsbrutaal. Hij stapte met een kwinkslag op de mooiste vrouwen af. "Er zijn maar weinig mannen in Amsterdam die zo veel vrouwen hebben versleten," zei hij ooit over zichzelf.

Tatum Dagelet, zijn beste vriendin, kent Verboom vooral ook als een zorgzame man. Verboom had een relatie met Dagelets beste vriendin Fleur die ongeneeslijk ziek was. Hij was er dag en nacht voor haar.

Van disco naar speeltuinen
"Fleur takelde steeds verder af, en toch heeft Aad haar altijd het gevoel gegeven dat ze een mooie, sexy vrouw was. Ook maakte hij geintjes waardoor ze minder het gevoel had dat ze ziek was. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor," zegt Dagelet.

Met de geboorte van zijn zoon, twaalf jaar geleden, temperde Verboom het feesten. Het bracht hem van de disco naar speeltuinen, waterglijbanen en vakanties op Ibiza. Waar hij ook ging, iedereen kende hem.

Nooit volwassen
Verboom ging er prat op dat hij nooit volwassen was geworden. Hij was een kindervriend die kinderen aan het lachen maakte door gekke typetjes te spelen en kattenkwaad uit te halen. "Hij ging met kinderen skeeleren, of met ze bovenop Hotel Okura het uitzicht bekijken, om vervolgens de trappen op en af te rennen," zegt Dagelet.

Zes jaar geleden werd hij ziek. Hij had slechte periodes, maar kwam er telkens weer bovenop. "Tot het laatste weekend was hij ervan overtuigd dat hij het zou overleven, zo sterk was zijn geest," zegt Spier.

Donderdag is er van een tot vijf uur 's middags een afscheidsbijeenkomst in Akhnaton, een club waar Aad ooit feesten organiseerde. "Gezellig met al zijn vrienden proosten we op Aad," zegt Spier. "We vragen mensen de beste anekdotes over Aad op te schrijven, zodat zijn zoon later, schaterend van het lachen, over de hilarische taferelen zal kunnen lezen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden