Update

A9 definitief naar elf banen

Archieffoto. © ANP Beeld
Archieffoto. © ANP

De verbreding van de snelwegen tussen Schiphol- Amsterdam-Almere kan definitief van start. Het verweer van omwonenden, onder meer van de Gaasperdammerweg in Amsterdam-Zuidoost en de A9 door Amstelveen, is vanmorgen afgewezen door de Raad van State.

Daarmee kan de aanleg van één van de grootste wegenbouwprojecten in tien jaar beginnen. Tot 2020 worden op delen van de A6, de A9 en de A10-Oost over 63 kilometer nieuwe rijbanen aangelegd. Daarvoor is 4,5 miljard euro uitgetrokken.

Op sommige plekken wordt de snelweg twee keer zo breed. De Gaasperdammerweg door Amsterdam-Zuidoost gaat bijvoorbeeld van zes rijstroken (aan beide kanten twee rijbanen met spitsstrook) naar twee keer vijf rijbanen plus een wisselstrook. In de tunnel die daarvoor wordt aangelegd is ruimte vrijgehouden voor nog twee banen.

De Gaasperdammerweg en de A9 door Amstelveen worden aangelegd in een halfverdiepte tunnel. Toch hebben omwonenden er geen vertrouwen in dat de luchtkwaliteit rond de weg binnen de perken blijft. Volgens minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wordt de lucht er schoner op rond de tunnel, maar bij de tunnelmonden wordt de luchtkwaliteit beduidend minder. In Zuidoost vrezen de bewoners daarom voor de luchtkwaliteit ter hoogte van de Kantershof, waar de weg weer bovengronds komt.

Maar volgens de Raad van State zal op tijd aan alle normen voor schone lucht worden voldaan. Het doortrekken van de tunnel tot voorbij Kantershof en het riviertje de Gaasp is volgens de minister te duur en de Raad van State gaat daarmee akkoord. Ook de door bewoners van de Operabuurt in Amstelveen gevreesde verslechtering van de luchtkwaliteit is volgens de Raad van State niet aangetoond.

In totaal stapten 41 particulieren, bedrijven en organisaties eind november naar de Raad van State. 'De tunnel komt zo maar in een dichtbevolkte woonwijk boven de grond. Teleurstellend dat de luchtkwaliteit niet zwaarder weegt,' zegt Lony Wesseling namens actiegroep Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg. (Het Parool)

Lees vandaag meer in Het Parool: Zuidoost moet het slikken

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden