Plus

A Quiet Passion

Het leven van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886) draait om woorden. In ieder geval in A Quiet Passion, de film die de Britse regisseur Terence Davies over haar maakte.

A Quiet Passion Beeld Johan Voets
A Quiet PassionBeeld Johan Voets

Sterker nog: veel meer dan de woorden is er niet in Dickinsons leven. Het zijn de woorden die ze spreekt met de familieleden bij wie de ongetrouwde Dickinson haar hele leven blijft wonen en met haar schaarse vrienden.

Vooral zijn het echter de woorden die ze schrijft: de gedichten en briefwisselingen die zij in de eenzame nachtelijke uren componeert en die haar pas ruim na haar dood grote faam zouden brengen. Davies zet de gedichten op doorslaggevende momenten als voice-over in.

Scherpe meningen
Dickinsons vrijgevochten woorden en scherpe meningen over de ondergeschikte positie van de vrouw staan in schril contrast met het keurslijf van haar leven. Haar enige mogelijkheid tot verzet is om dat leven in het geheel de rug toe te keren, een keuze voor een steeds meer teruggetrokken bestaan.

Davies legt dat leven vast in schilderachtige kaders, die Dickinson ook in hun formaliteit opsluiten. Slechts zeer sporadisch wordt dit onderbroken: op de momenten dat Dickinson zich heel even bevrijd voelt, krijgt ook de camera meer vrijheid om te bewegen.

Zo ontstaat een portret van de weerstand die Dickinson (met ingetogen woede gespeeld door Cynthia Nixon) probeerde te bieden tegen het rolpatroon dat haar werd opgelegd, tegen het idee dat de kunsten enkel door mannen werden beoefend, tegen de kuisheid, keurigheid en vlijtigheid die het geloof de vrouw oplegt.

Daad van verzet
Niet voor niets opent A Quiet Passion met haar eerste daad van verzet: aan het eind van haar seminarietijd verkiest zij haar groei boven de onderwerping aan het geloof, met een belofte van hel en verdoemenis tot gevolg.

Het is het openingssalvo in Dickinsons strijd, waarin de vrijheid van haar woorden telkens weer stuit op de inperkingen die de wereld haar oplegt. Geen wonder dat die woorden, die in het eerste deel van de film een bijna screwball-achtige, vrolijke scherpte hebben, gaandeweg haar leven steeds bitterder worden.

A Quiet Passion

Regie Terence Davies
Met Cynthia Nixon, Jennifer Ehle
Te zien in Eye, Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden