A.F.Th. wint AKO-Literatuurprijs

HILVERSUM - A.F.Th. van der Heijden heeft met zijn boek Het Schervengericht de AKO-Literatuurprijs 2007 gewonnen. Juryvoorzitter Gerlach Cerfontaine maakte dat maandag bekend in het televisieprogramma Pauw & Witteman vanuit Paleis Het Loo in Apeldoorn.Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro en een sculptuur van Eugne Peters. De zes genomineerden waren behalve A.F.Th., Arnon Grunberg met Tirza, Willem G. van Maanen (Heb lief en zie niet om), Dimitri Verhulst (Mevrouw Verona daalt de heuvel af), Frank Westerman (Ararat) en Joost Zwagerman (Transito).

Cerfontaine stelde dat het maken van een keuze niet eenvoudig was geweest. Volgens hem was 2007 een ''uitzonderlijk rijk literair jaar''. Van der Heijden is verguld met de AKO-Literatuurprijs. ''Dit boek moest geschreven worden'', aldus de schrijver in een reactie tegenover het NOS Journaal. Hij gaf aan dat Het Schervengericht niet alleen een boek is, maar ook ''een protest tegen de moord op Theo van Gogh.''

Het was voor Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden de tweede keer dat hij de prijs won. In 1997 kreeg de schrijver de onderscheiding voor zijn boek Onder het plaveisel het moeras.

Tijdens de tv-uitzending werd nog gerefereerd aan de ruzie tussen de genomineerden Arnon Grunberg en Van der Heijden. De schrijvers stuurden elkaar de afgelopen weken boze brieven en de onenigheid leidde er zelfs toe dat Van der Heijden maandagavond niet in een zaal wilde verblijven met Grunberg. Die had A.F.Th. in een open brief aan de presentatoren van het programma Pauw en Witteman neergezet als ''een gevaarlijke paranoïde gek'' die rijp is voor een dwangbehandeling in de Valeriuskliniek in Amsterdam.

Desgevraagd wilde Van der Heijden, die voor de gelegenheid met onder anderen zijn uitgever in de voormalige werkkamer van prins Bernhard zat, maandagavond niet teveel woorden meer vuil maken aan de controverse. ''Ik pleit voor herstel van omgangsvormen, ook onder schrijvers'', aldus Van der Heijden tijdens de uitzending van Pauw & Witteman.

Kort daarna bleek dat het allemaal wel meevalt met de animositeit. Tegenover het NOS Journaal zei Van der Heijden dat Grunberg naar hem toe was gekomen en hem een hand had gegeven. ''Ik denk dat onze controverse niet heel diep gaat'', aldus Van der Heijden. ''Het was een polemiek en een spel.' (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden