A.F.Th. en Arnon leggen het bij

APELDOORN - Kijk ze elkaar de hand schudden, de twee schrijvers die elkaar met de pen bestreden. A.F. Th. van der Heijden, net winnaar geworden van de AKO Literatuurprijs, en Arnon Grunberg lijken op de foto weer de beste vrienden.Met pleegzoon Mayu op de arm feliciteert Arnon Grunberg rivaal en AKO-winnaar A.F.Th. 'Grunbergs geste ontroerde me.' (FOTO ANP)

Arnon Grunberg, die voor Tirza al de Libris Literatuurprijs kreeg, gaf hem de hand. Een groots gebaar, want Grunberg noemde A.F.Th. in een krantenstuk een 'verwarde kabbalist' en een 'gevaarlijke paranoïde gek'. Van der Heijden vond dat Grunberg een 'vuil soort hooliganisme' bedreef, en wenste gisteravond in paleis Het Loo niet in één ruimte met hem te dineren. Het leek hem 'obsceen' om in dezelfde ruimte als Grunberg 'voedsel tot zich te moeten nemen'.

Nadat Van der Heijden in de voormalige werkkamer van prins Bernhard had vernomen dat hij voor de tweede maal de AKO Literatuurprijs had gekregen, dit keer voor Het schervengericht, schreed hij als een koning naar de zaal, waar hem de prijs van vijftigduizend euro werd uitgereikt. En vervolgens werd de ruzie bijgelegd voor de fotografen. A.F.Th. was geraakt door Grunbergs geste. ''Het ontroerde me. Ik keek hem in de ogen en zag: het is allemaal een spelletje. Natuurlijk was het voor mij geen spelletje meer.'' Grunberg zei verder niks en beende na de prijsuitreiking met kind op arm de deur uit. Binnen knalden de champagnekurken.

Lees ook: AKO-avond niet meer dan keurig circus

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden