A'dam - E.V.A.: Route langs plekken uit de serie

Het Parool en de Varagids organiseren zondag een wandeling langs de locaties uit A'dam - E.V.A., met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, regisseur Norbert ter Hall en Ronald Ockhuysen (adjunct-hoofdredacteur Het Parool). Deelname is gratis; veertig mensen kunnen meewandelen. Aanmelden via wandeling@parool.nl. Morgen krijgt u bericht of u kunt meedoen. Verzamelen om 14.00 uur op de hoek Postjesweg 106 / Hoofdweg 143.

Het Parool en de Varagids organiseren zondag een wandeling langs de locaties uit A'dam - E.V.A., met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, regisseur Norbert ter Hall en Ronald Ockhuysen (adjunct-hoofdredacteur Het Parool). Deelname is gratis; veertig mensen kunnen meewandelen. Aanmelden via wandeling@parool.nl. Morgen krijgt u bericht of u kunt meedoen. Verzamelen om 14.00 uur op de hoek Postjesweg 106 / Hoofdweg 143. Nyk Dekeyser
Het oude huis
We beginnen de wandeling waar seizoen 2 van A'dam - E.V.A. zondag begon: bij het huis in West 'waar de wereld samenkomt' en waar de Postjesweg (nr. 106) en de Hoofdweg (nr. 143) elkaar kruisen. "Toen we begonnen met de serie was er een videotheek, nu zit er een fietsenmaker," zegt onze stadsgids, Norbert ter Hall, regisseur van A'dam - E.V.A.
In serie 1 zijn Adam en Eva buren op de bovenste verdieping en treffen ze elkaar soms op het balkon, dat wordt gescheiden door een tussenschotje. "In werkelijkheid is er geen tussenschot: er is één balkon en één appartement." Ter Hall vindt het een leuk buurtje. "We wilden niet alleen ansichtkaartlocaties. Het huizenblok heeft iets Amsterdamse School-achtigs, maar is niet pittoresk. Het is zoals zo veel Amsterdammers wonen.'
Maarten Steenvoort
De massagesalon in de Kinkerstraat

Het is niet de rechter-, maar de linkersalon in Kinkerstraat 102. Tussen twee juweliers ingeklemd, met al die potten Chinese kruiden achter de toonbank en die hele lijst ziekten op het raam. In het eerste seizoen, als Eva bij de masseuse ligt, wordt er een man bij de tramhalte neergeschoten.
"Die massagesalons zijn ook typisch Amsterdams. Ineens zag je ze overal. A'dam - E.V.A. gaat erover hoe anonimiteit en intimiteit met elkaar vermengen in een stad. Ook en juist in een massagesalon. Een vrouw raakt je aan, maar spreekt niet eens jouw taal."
Maarten Steenvoort
Het bankje
Weer even doorstappen. Loop de Kinkerstraat helemaal uit, steek de Marnixstraat over, ga rechts de Lijnbaansgracht op, dan linksaf de Looiersgracht, rechtdoor bij de Run- en Huidenstraat, en nog verder rechtdoor (passeer Spui en Kalverstraat), totdat je de molen van juwelier The Mill Diamonds ziet op het Rokin. Daar ga je naar rechts, de Oude Turfmarkt op. Aan het einde links, de Nieuwe Doelenstraat in, en dan de eerste rechts. Dat is de Staalstraat. Die volgen tot je de Zwanenburgwal kruist.
Een kleine omleiding rechtsaf op de Zwanenburgwal, voordat je de brug naar de Stopera overgaat. Op de hoek, aan het water, staat het bankje van de slotscène van seizoen 1, waar Adam en Eva zich herenigen in donker Amsterdam.
Maarten Steenvoort
Het stadhuis
Loop een eindje terug en vervolg je route rechts óver de brug. Daar is de werkplek van Adam: de Stopera. In de nieuwe serie werkt Adam op de begane grond, recht tegenover het beeld van Spinoza met de lange jas en halsbandparkieten en met Spinoza's citaat: 'Het doel van de staat is de vrijheid'.
Het stadhuis is een symbolische plek, vindt Ter Hall. "De democratie maakt dat we met elkaar de eigenaar van de stad zijn. Het is een vrij anoniem gebouw, maar er zijn wel trouwerijen."
We gaan rechts om het stadhuis heen en komen aan de voet van de Blauwbrug. Daar begon het. Daar leerden de Zeeuw Adam en de Amsterdamse Eva elkaar kennen door een frontale botsing. Adams bos gele tulpen lag geknakt en verspreid op straat. "In het verhaal hebben we er een bloemenstalletje neergezet, maar dat staat er in het echt niet."
Maarten Steenvoort
De nieuwe woonboot
Na de botsing steken we de Blauwbrug over en slaan we linksaf de Amstel op, om langs het water zuidwaarts te lopen. Vlak voor de Magere Brug ligt het nieuwe huis van Adam en Eva in het water: een oud vrachtschip met luiken. Verhuizen moest, vanwege de baby.
Maarten Steenvoort
Stamkroeg Café Krom
Tot slot sla je bij de Magere Brug rechtsaf de Kerkstraat in. Verderop, op de hoek van de Utrechtsestraat, is café Krom, de nieuwe stamkroeg van Adam en Eva, een oud café met houten toog en achtkantige tafeltjes. "Daar zijn ook de buurtvergaderingen. Fijne kroeg. Als ik in de buurt woonde, zou het mijn stamkroeg zijn. Er staat zelfs een jukebox met 45-toeren singles, waar zie je dat nog?"
In serie 2 kom je Adam en Eva er niet snel samen tegen. "Als je net een baby hebt, moet je de taken verdelen. Ze moeten om en om naar Krom."
Hier stopt de tour. Vanaf café Krom brengt tram 7 (halte Frederiksplein) je in een half uurtje terug naar het beginpunt (halte Postjesweg/Witte de Withstraat). Of je pakt lijn 4 naar het CS. Vanaf daar gezien aan de overkant van het IJ, naast de pont, staan sinds 1 november 46 grote foto's die Carla Kogelman nam tijdens de opnames, inclusief filmlocaties.
Maarten Steenvoort

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden