Plus

A Chorus Line sluit toernee af in Carré

A Chorus Line, de musical over het artiestenleven, met zenuwslopende audities, onzekerheden, hartstocht en afwijzingen, sluit tot en met 9 april zijn landelijke tournee af in Carré.

De dansers sluiten de musicaltournee af met vier optredens in Carré Beeld Roy Beuseker
De dansers sluiten de musicaltournee af met vier optredens in CarréBeeld Roy Beuseker

Alle personages dromen ervan in de spotlights te staan, maar in het echte leven hebben de zeventien acteurs, zangers en dansers in A Chorus Line nog niet allemaal in het Carré gestaan. Daarom komen ze naar Amsterdam en maken ze kennis met het gebouw uit 1887 aan de Amstel.

Ze krijgen een rondleiding van 'Carréambassadeur' Co Pels, die na dertig jaar werken in Carré alles weet over de 'gewijde grond' en erover vertelt alsof hijzelf ook al jaren op het podium staat. De jonge artiesten kijken hun ogen uit in de grote zaal, de stalles en de logefoyer - ooit woonhuis van de oprichter, Oscar Carré, waar de authentieke kroonluchters nog hangen.

Edwin Jonker, die regisseur Zach speelt, heeft er wel vaker gespeeld. "Het is een absolute eer hier te staan," vindt hij. "Het bijzondere is de geschiedenis van het gebouw, de verhalen. Dan besef je waar je staat."

Lekker
Of de zaal ook lekker is om te spelen, is een ander verhaal. "Je moet het wel kunnen overbrengen en hier niet verzuipen. Dat is de uitdaging van Carré. Niet elke voorstelling is hier geschikt voor. De musical Rent, waarin ik speelde, was fantastisch, maar toen we in Carré stonden, verzopen we. Daar was deze zaal te groot voor."

A Chorus Line moet het wel aankunnen, verwacht hij: "Ik vertrouw erop dat het goed komt. Je hoeft er niet anders voor te spelen, maar je moet je wel bewust zijn van de grote zaal. Dat voel je pas als je daar staat en ook de bovenste ring bereikt. De mensen die daar zitten, hebben natuurlijk ook betaald."

Hij wordt er niet zenuwachtig van. "Maar spannend is het wel." Hij is de enige niet-dansende acteur. "Ik ben de regisseur die het over een andere boeg gooit. Ik wil de mensen bij de auditie leren kennen en vraag ze waarom ze dit doen, waarom ze voor onzekerheden kiezen." Overigens heeft hij zelf geen auditie gedaan voor de hoofdrol; hij is gevraagd.

Voorloper van Idols
Esmée Dekker, die de rol van Diana speelt, deed wel auditie. "Dat was heel apart, want je moest spelen dat je auditie deed. Zo kon ik zonder problemen mijn onzekerheid laten zien. Het was voor een keer niet erg als je zwaar ademde of zenuwachtig was."

Zij vindt A Chorus Line een 'echt Broadwaystuk': "Het gaat over echte mensen, het is gebaseerd op verhalen van echte acteurs. Als je wilt weten hoe het is in dit vak te werken, zie je het hier. Het is een voorloper van Idols en alle andere talentenjachten, en tegelijk een echte musical. Fysiek is het een heel zware productie, overigens."

Magie van Carré
Zij bekijkt de zaal en het podium van Carré: "Je hebt hier een gevoel van ruimte. Een verademing. Huppakee, benen omhoog! Heerlijk. Hier voel je de energie. Het blijft ondertussen intiem, hoe groot de zaal ook is."

Zij kijkt uit naar de laatste voorstellingen in de hoofdstad: "Ik heb hier al vier keer eerder gestaan. Je voelt de energie van het gebouw. De magie is dat je voelt dat hier grote legenden hebben gestaan met liefde en passie voor het theater. Het is goed dat we hier onze tournee afsluiten, want hierna wil je nergens anders meer optreden." Eind dit jaar keert ze terug, in de hoofdrol van My fair lady. De auditie daarvoor heeft ze glansrijk doorstaan.

A Chorus Line, Carré, 6 t/m 9 april

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden