A(c)hmed

Ha, er is weer een nieuwe klucht in Ons Dorp. De PvdA wil de door burgemeester en ministers bejubelde Ahmed Marcouch niet meer. Althans, PvdA- afdeling Amsterdam Nieuw-West ziet hem niet meer zitten. Het hoofdbureau van de PvdA wil hem juist wél.

En dus probeert PvdA-voorzitter Ploumen alles om Marcouch voor Nieuw-West te behouden; ze zet daarvoor zelfs haar eigen mensen onder druk. Want, zo stelde mevrouw Ploumen - en dit haal ik van het weblog van Joost Niemöller, die zeer goed geïnformeerd blijkt te zijn: 'Het probleem is dat Marcouch een bekende persoon is en dat je hem moet aanwijzen, want anders is er schade voor de partij.'

De ander, de kandidaat van Nieuw West, is Achmed Baâ­doud, thans wethouder in Osdorp. De reden waarom men in Nieuw-West Baâdoud wil, is dat hij religie als een privéaangelegenheid ziet, waar Marcouch graag wil dat op de scholen islamles wordt gegeven. Wie de klucht in zijn geheel wil lezen, verwijs ik naar het weblog van Niemöller.

Wat mij interesseert, is die merkwaardige reden van Ploumen: een bekende persoonlijkheid als Marcouch laten vallen, is schadelijk voor de partij.

Ik hoor al tijden dat, juist omdat Marcouch zo bekend is, hij binnen de partij snel moet promoveren.

Welke schade loopt de partij op als in Nieuw-West een andere man komt dan Marcouch? Ik kan het maar niet verzinnen - vooral niet omdat Baâdoud meer een financiële man is dan een religioso. En dat is precies wat men in Nieuw-West zoekt. (Ik zie in Baâouds cv dat hij heeft gewerkt als teamleider debiteuren bij Kroymans Retail Group, dat lijkt me toch een aanbeveling, al is Kroymans nu failliet.)

Of wil men juist dat Marcouch in Nieuw-West blijft, zodat hij niet naar de Tweede Kamer kan? Laten we eerlijk zijn: er zijn nu veertien deelraden. Al die deelraden hebben een PvdA-voorzitter. Denkt Ploumen echt dat die allemaal herkozen worden?
Ik denk het niet.

Is dat niet de reden dat het politbureau van de PvdA denkt: laten we in godsnaam een bekende naam die af en toe een progressieve opvatting heeft, behouden, anders verliezen we alles?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden