Schuim: Eten bij Napoleon

Wat: Le Garage bestaat 22 jaar.
Waar: Le Garage.
Wie: Joop Braakhekke, Frank Houtappels, Frans Molenaar,
Harry Mens, Connie Breukhoven, Cees Dam, Sheila de Vries, Jonnie Boer en Thérèse Boer.
Waarom: er gebeurt altijd wat in het restaurant van Joop.
Wanneer: donderdag 12 april van 12.30 tot 17.00.
Waardering: ****

Op een willekeurige zaterdag kun je maar beter niet vertoeven in de Ruysdaelstraat. Hordes provincialen verdringen zich dan bij de keuken van Joop Braakhekke om Bekend Nederland te aanschouwen. Op volle scoreboekjes hoeven ze echter niet te rekenen, want, vertelt mijn buurvrouw Willy Gobes: "Maandag is de avond voor stamgasten; dan komt de magische chaos van Le Garage tot leven." Keurige dames, gerenommeerde politici en jolige Nederlandstalige zangers zitten dan zij aan zij in het restaurant.
Op deze donderdag is er ook wat van de gezellige chaos te vinden. Le Garage bestaat namelijk 22 jaar en dat wordt gevierd met een exclusieve lunch voor vrienden, collega's en andere bekenden. Voor de gelegenheid zijn sterkok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse vanuit het verre oosten ingevlogen. De gasten worden volgepropt met heerlijke wijnen en bijzondere gerechten.
In al die jaren is er niks veranderd. De roodbeklede banken waar iedereen op elkaars lip zit, de honderden spiegels en lampversieringen - alles is nog precies zoals Cees Dam het in elkaar heeft gevlochten.
Braakhekke zit als vanouds op het spreekgestoelte. "Ik wilde graag wagensmeer op de muren en grote openslaande deuren; het was immers een garage geweest, dus ik wilde die allure. Cees Dam dacht meteen dat ik grote deuren wilde omdat ik klein ben. Maar ja, Napoleon was toch ook niet groot?"
Joop heeft ook nog een nieuwtje. Hij gaat afstand doen van Le Garage. Althans, de gesprekken zijn in een vergevorderd stadium, zoals dat altijd in officiële persberichten wordt gezegd. Erwin Walthaus, die nu met de poepchique titel van directeur du restaurant Le Garage door het leven gaat, zal de zaak overnemen. Waarschijnlijk zal Joop zich op de achtergrond gewoon nog bemoeien met ditjes en datjes; dat zit in zijn aard. Vaste bezoekers kunnen opgelucht ademhalen, de maandagavond blijft voor stamgasten.

Zangeres Mara Sophie wordt geflankeerd door Joop Braakhekke en zijn partner, Wim Nijkamp. Beeld Frank Kromer
Zangeres Mara Sophie wordt geflankeerd door Joop Braakhekke en zijn partner, Wim Nijkamp.Beeld Frank Kromer
Connie Breukhoven en Harry Mens. Beeld Frank Kromer
Connie Breukhoven en Harry Mens.Beeld Frank Kromer
Joëtta Honnebier-Borggreve heeft jarenlang Max Heymans bijgestaan. Haar man Willem Honnebier is een bekende vrouwenarts. Rechts staat Cees Dam die o.a. de inrichting van Le Garage heeft verzorgd. Beeld Frank Kromer
Joëtta Honnebier-Borggreve heeft jarenlang Max Heymans bijgestaan. Haar man Willem Honnebier is een bekende vrouwenarts. Rechts staat Cees Dam die o.a. de inrichting van Le Garage heeft verzorgd.Beeld Frank Kromer
De 'nieuwe' bekende man van Le Garage: Erwin Walthaus. Beeld Frank Kromer
De 'nieuwe' bekende man van Le Garage: Erwin Walthaus.Beeld Frank Kromer
Sheila de Vries. Beeld Frank Kromer
Sheila de Vries.Beeld Frank Kromer
Jonnie en Thérèse Boer hebben voor een dag Le Garage overgenomen. Beeld Frank Kromer
Jonnie en Thérèse Boer hebben voor een dag Le Garage overgenomen.Beeld Frank Kromer
Willy en Hans Gobes komen al tientalle jaren in de restaurants van Joop. Beeld Frank Kromer
Willy en Hans Gobes komen al tientalle jaren in de restaurants van Joop.Beeld Frank Kromer

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden