Schuim: Nederland televisieland

Wat: Bert van der Veer overhandigt Joop van den Ende het eerste exemplaar van 60 jaar televisie in Nederland.
Waar: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum.
Wie: Bert van der Veer, Joop en Janine van den Ende, Mies Bouman, Fred Oster, Henny Huisman, Judith Osborn, Peter Jan Rens, Vivian Boelen.
Wanneer: donderdag 17 februari van 15.00 tot 18.30 uur.
Waarom: Een middag herinneringen ophalen en erbij stilstaan dat ?Nederland al zestig jaar de kunst van het televisie maken verstaat.
Waardering: **

Vroeger vlogen spelshowkandidaten de presentator om de nek als ze een paar sokken en een koekenpan hadden gewonnen. De winnaar van nu verschiet nauwelijks van kleur als hij een miljoen mee naar huis mag nemen. Mies Bouwman moet er wel om lachen, vertelt ze, terwijl ze als vanouds straalt op het podium. Als toeschouwer krijg je vanzelf het gevoel dat er een bakje chips en een glaasje cola naast je staan.

Televisiedeskundige Bert van der Veer schreef een overzichtswerk, 60 jaar televisie in Nederland. Met Joop van den Ende, Mies Bouwman, Fred Oster en vele andere tv-iconen staat hij vanmiddag stil bij wat televisie heeft betekend voor Nederland en de Nederlandse cultuur.

Joop van den Ende houdt zijn speech kort, omdat hij zo direct het vliegtuig naar New York pakt. ''Televisie zorgt nog altijd voor betovering en spanning in de huiskamers.'' In zijn pleidooi niet te bezuinigen op de publieke omroep, benadrukt hij de bepalende rol die Nederland speelt in de wereld als het over televisie gaat. ''De politiek zou dat eindelijk eens moeten steunen in plaats van tegenwerken!''

Het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum doet vanmiddag alles behalve zijn naam eer aan. Zodra er een beeld of een geluid moet worden gestart, gaat het mis. ''Schandelijk voor zo'n belangrijke uitreiking,'' aldus marmottenkoning Fred Oster. Op de afsluitende borrel, waar de kleffe bladerdeegpasteitjes half afgekloven teruggelegd worden op de schaal, zegt hij niet te kunnen wachten om het boek te lezen. ''Erg knullig georganiseerd allemaal,'' klinkt uit de monden van verschillende genodigden.

In het theater begint de tijd te dringen, want de vliegtuigmotoren ronken. Zoals de familie Von Trapp in The sound of music verlaten Joop en Janine nog voor het einde van het feest het toneel. Het publiek applaudisseert en zwaait de helden uit. ''They're gone!''  (CHARLOTTE VAN DRIMMELEN)

Feestje? Schuim@parool.nl
Volg @waarisschuim op Twitter

" data-height="508" data-width="763" height="508" width="763" alt="Joop van den Ende krijgt het eerste exemplaar van auteur en vriend Bert van der Veer: "Ik ga het met grote gulzigheid lezen."
Beeld " src="https://images0.persgroep.net/rcs/2Avjv-SpLbKneFlNLgNfGzI5THM/diocontent/138329202/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8" loading="lazy">
Joop van den Ende krijgt het eerste exemplaar van auteur en vriend Bert van der Veer: "Ik ga het met grote gulzigheid lezen."
Judith Osborn wacht trots op haar lieve Bert.  <br /> Beeld
Judith Osborn wacht trots op haar lieve Bert.
Henny Huisman alive and kicking!  <br /> Beeld
Henny Huisman alive and kicking!
Peter Jan Rens (r) en zijn manager Maurice Hirschhaut brengen de meneer Cactusshow weer terug op de buis.  <br /> Beeld
Peter Jan Rens (r) en zijn manager Maurice Hirschhaut brengen de meneer Cactusshow weer terug op de buis.
Bert van der Veer met zijn uitgever Marc van Ginsbergen. Beeld
Bert van der Veer met zijn uitgever Marc van Ginsbergen.
" data-height="1145" data-width="763" height="1145" width="763" alt="Mies Bouwman: "Het leukste vond ik de marmottenraces van Fred Oster en de pan met soep van Ron Brandsteder!"
Beeld " src="https://images0.persgroep.net/rcs/pVrivEnjHf-W9k6hJbYmGeZyELY/diocontent/138329220/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8" loading="lazy">
Mies Bouwman: "Het leukste vond ik de marmottenraces van Fred Oster en de pan met soep van Ron Brandsteder!"
Drs. Klaassen van de KRO en Ingrid Willemse staan in de rij voor de signeersessie van Bert van der Veer.  <br /> Beeld
Drs. Klaassen van de KRO en Ingrid Willemse staan in de rij voor de signeersessie van Bert van der Veer.
V.l.n.r.: Presentatrice Susan Blokhuis, Ad Visser en Vivian Boelen vinden alleen de geitenkaasquiche oké. Beeld
V.l.n.r.: Presentatrice Susan Blokhuis, Ad Visser en Vivian Boelen vinden alleen de geitenkaasquiche oké.
Voormalig Nederlandse tv-regisseur en producent Fred Oster vindt het schandelijk slecht georganiseerd door Beeld en Geluid.  <br /> Beeld
Voormalig Nederlandse tv-regisseur en producent Fred Oster vindt het schandelijk slecht georganiseerd door Beeld en Geluid.
" data-height="508" data-width="763" height="508" width="763" alt="Joop en Janine:"Tv wint het van you tube. Niet iedereen wil zijn eigen programmeur zijn; de multiple choicemaatschappij is niet ideaal."
Beeld " src="https://images0.persgroep.net/rcs/rtrDcEf_4p8uo-A7rb5Gb5_Wqvg/diocontent/138329238/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8" loading="lazy">
Joop en Janine:"Tv wint het van you tube. Niet iedereen wil zijn eigen programmeur zijn; de multiple choicemaatschappij is niet ideaal."
Herinneringen ophalen.  <br /> Beeld
Herinneringen ophalen.
Componist/pianist Nicolaas Duin vraagt een nummer van 'The sound of Music' aan, op de borrel met kleffe happen.  <br /> Beeld
Componist/pianist Nicolaas Duin vraagt een nummer van 'The sound of Music' aan, op de borrel met kleffe happen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden