5000 grottekeningen ontdekt

Dit zijn enkele van de 4926 grottekeningen die archeologen hebben ontdekt in het noordoosten van Mexico. De tekeningen verkeren in goede staat. De tekeningen in rood, geel, zwart en wit geven gewervelde en ongewervelde dieren weer, maar sommige beelden zijn abstract of bieden een luchtgezicht.

De tekeningen zijn ontdekt in 11 grotten in de regio Burgos. In een ervan werden 1550 tekeningen aangetroffen. Archeologen gingen er tot nu toe vanuit dat het gebied waarin zij zijn gevonden, in de oudheid nooit bewoond is geweest. Deskundigen moeten nog vaststellen hoe oud de tekeningen zijn.

De tekeningen wijzen erop dat minstens drie groepen van jagers en verzamelaars in het San Carlosgebergte leefden. De wetenschappers vonden geen voorwerpen. Wel ontdekten ze op een van de tekeningen een zogeheten atlatl, een jachtwapen dat niet eerder op een tekening in de staat Tamaulipas was gezien.

De vondsten werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor archeologie in het Nationaal Historisch Museum van Mexico.

 Beeld afp
Beeld afp
 Beeld afp
Beeld afp
 Beeld afp
Beeld afp
 Beeld afp
Beeld afp
 Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden