Schuim: Ode aan Van Heuven Goedhart
Wat: er is een biografie verschenen van Gerrit Jan van Heuven Goedhart, eindredacteur van Het Parool in de oorlog en na de bevrijding hoofdredacteur.
Waar: Parool Theater.
Wie: Jeroen Corduwener, Karin van Heuven Goedhart, Bergliot La Lau-van Heuven Goedhart, Milly van Stiphout, Frits Campagne, Barbara van Beukering, Ronald Ockhuysen.
Wanneer: zaterdag 26 februari, van 15.00 tot 17.30 uur.
Waardering: ***
'Gerrit Jan van Heuven Goedhart was geen bruggenbouwer, eerder een olifant in de porseleinkast. Met zijn arrogante houding maakte hij veel vijanden. Hij was intellectueel sterk, vond anderen al snel dom en dat schept niet altijd een band.''
Biograaf Jeroen Corduwener is duidelijk. Ook in de vorige eeuw waren hoofdredacteuren bepaald geen allemansvrienden. Redacties werden met harde hand geleid.
Corduwener maakte een boek over Van Heuven Goedhart, een bijzondere man. Zes jaar geleden ontdekte Corduwener dat weinig over hem geschreven was. ''Hij intrigeerde me en dus ben ik begonnen,'' vertelt Corduwener in het Parool Theater.
Paul Arnoldussen spreekt deze middag uitgebreid met de auteur over een journalistiek heldenverhaal. Van Heuven Goedhart was tijdens de Tweede Wereldoorlog eindredacteur van Het Parool. Na de bevrijding werd hij hoofdredacteur, wat hij tot 1950 bleef.
Op de vraag of hij hem in een volle zaal zou herkennen, antwoordt Corduwener met een volmondig ja. ''Hem had ik er zo uitgehaald! En niet alleen vanwege zijn lengte. Van Heuven Goedhart is zo iemand die er ook echt staat als hij ergens binnenkomt. Een man met charisma.''
Zijn dochters zitten trots op de eerste rij: ''Het zijn bijzondere dagen voor ons. We sluiten zo iets af,'' aldus de twee zusters.
In het Parool Theater luistert het gezelschap ademloos toe. Het publiek, dat veelal een band met Het Parool heeft, weet maar al te goed dat de geschiedenis nooit helemaal voltooid verleden tijd is; wie het verleden kent, kan zich pas echt op de toekomst richten.
Corduwener en Arnoldussen hebben voldoende stof voor een interessant gesprek. Over kranten in oorlogstijd gaat het, over het verzet en over de manier waarop Van Heuven Goedhart naar Londen vluchtte, waar hij minister van Justitie werd, om na de oorlog nooit meer het geluk te vinden.
Na afloop staat Frits Visser, die het Parool Theater bestiert, tevreden achter de bar. Buiten miezert het, maar binnen is zojuist het verleden tastbaar gemaakt. (CHARLOTTE VAN DRIMMELEN)
Feestje? Schuim@parool.nl
Volg @waarisSchuim op twitter
Beeld " src="https://images0.persgroep.net/rcs/0nyqh0pWdH3aINllcVW0izwrZ8s/diocontent/138329612/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8" loading="lazy">