Schuim: Kapitaalkrachtig eten

Wat: Opening Taste of Amsterdam (van 24-27 juni).
Waar: Amstelpark.
Wie: Ramon Beuk, Leonardo Pacenti, Jamai, Ans Markus, Robert Kranenborg, Joep Blaas.
Wanneer: donderdag 24 juni 2010, van 17.00 tot 23.00.
Waarom: een culinair evenement gaat van start.
Waardering: **

Het is een simpele keuze: of zestig euro lichter of met knorrende maag naar huis. Van de miniatuurgerechten, hoe culinair verantwoord dan ook, zijn toch echt minstens vijf nodig om een goed gevulde maag te hebben.

Culinair event Taste of Amsterdam is net een beurs in de RAI (met veel reclame) maar dan buiten - in het mooie Amstelpark. Goede Amsterdamse restaurants als Vis aan de Schelde en de Kersentuin hebben allemaal een kraampje waar ze hun lievelingskost koken en waar liefhebbers (in Tastetermen 'foodies' geheten) komen proeven - tegen betaling, dat wel.

Het betaalmiddel heet florijn - archaïsche namen doen al meteen chic aan - en kan voor 1,25 worden aangeschaft bij de ingang. Voordat een gastronomische enthousiasteling echter binnen is, is er al 17,50 entree betaald.

Eenmaal op het exclusieve terrein kuiert de bezoeker rond tussen de toprestaurants en reclamestands van Häagen-Dazs, Old Amsterdam en Gassan Diamonds (hè? Ja, de diamantengigant had één echte diamant tussen driehonderd neppers in de champagneglazen verstopt). Een bolletje ijs: twee florijnen, een glaasje wijn, vijf florijnen, een exquis gerechtje van De Kersentuin vier florijnen.

Een paar bekendere Nederlanders en een handvol lokale politici proberen het evenement nog wat allure te geven. De organisatie heeft zelfs het ludieke idee politici te laten 'coalitiekoken'. Een D66'er, een GroenLinkser, een VVD'er en een PvdA'er komen in het assembleren van door koks geprepareerde kost nader tot elkaar. Een middagje koken op zo'n eetfestijn en Uri Rosenthal kan naar huis.

Maar de avond blijft verder rustig - ook al wordt op grote schermen Nederland-Kameroen aangeboden. Misschien ligt het aan de toegangsprijs voor een in potentie smaakvol evenement. Niet voor niets is de meest gestelde vraag op de website van Taste: 'Wat kan ik met een toegangskaart voor Taste zoal doen?' Goed eten. Maar zonder verdere besteding? Niets.

Tekst en foto's: Lorianne van Gelder

Feestje? Schuim@parool.nl
Volg Schuim op Twitter

Polentapatat met citroenmayonaise zat er in het puntzakje. Vlnr Nicolette van Dam, Mike Dobbinga, Bas Smit, Jamai (maar noemt zichzelf liever Jan Smit). Beeld
Polentapatat met citroenmayonaise zat er in het puntzakje. Vlnr Nicolette van Dam, Mike Dobbinga, Bas Smit, Jamai (maar noemt zichzelf liever Jan Smit).
Champagne met potentie: in deze glazen zat misschien een diamant.<br /> Beeld
Champagne met potentie: in deze glazen zat misschien een diamant.
Tv-presentatrice Fabienne de Vries krijgt van chefkok Peter Lute uitleg over zijn culi-hoogstandjes. Beeld
Tv-presentatrice Fabienne de Vries krijgt van chefkok Peter Lute uitleg over zijn culi-hoogstandjes.
Alice, Michael en Priscilla (vlnr) van de Beverly Beethovenkledingwinkel kwamen lekker proeven. Beeld
Alice, Michael en Priscilla (vlnr) van de Beverly Beethovenkledingwinkel kwamen lekker proeven.
Chef-kok Leonardo Pacenti (Toscanini) scheldt zijn telefoon vol na de afgang van Italië op het WK. Beeld
Chef-kok Leonardo Pacenti (Toscanini) scheldt zijn telefoon vol na de afgang van Italië op het WK.
Zelfgemaakte tiramisu bindt ex-PvdA-Kamerlid Mei Li Vos en lokaal VVD-leider Robert Flos. Beeld
Zelfgemaakte tiramisu bindt ex-PvdA-Kamerlid Mei Li Vos en lokaal VVD-leider Robert Flos.
Coalitie-cuisine: D66-raadslid Gerolf Bouwmeester (li) en Groenlinkser Paul van Grieken proeven hun kookkunsten. Beeld
Coalitie-cuisine: D66-raadslid Gerolf Bouwmeester (li) en Groenlinkser Paul van Grieken proeven hun kookkunsten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden