Schuim: Strikjesregen

Wat: Première van de film Jackie.

Waar: DeLaMar Theater.

Wie: Carice en Jelka van Houten, Antoinette Beumer, Jeroen Spitzenberger, Derek de Lint, Monique van de Ven, Holly Hunter, Marnie Blok, Peggy Vrijens, Reinout Oerlemans, Anne-Marie Jung, Cornald Maas (volgens de persmap Cornald Waas) en nog veel en veel meer bekenden.

Wanneer: Maandag 7 mei, van 20.00 tot 24.00 uur.

Waarom: Omdat de Amerikaanse snelweg een magisch gevoel van vrijheid geeft.Voor de première van de film van de gezusters Van Houten is de gehele Nederlandse filmwereld uitgelopen.

In het DeLaMar Theater is sprake van een heuse strikjesregen. Door de vele mannen in smoking kunnen de in donkere kleuren gestoken vrouwen hun chaperons amper vinden. Enkele dames springen er met hun fleurige vrouwenjurken tussenuit. Carice van Houten heeft een suikerspinnenjurk aangetrokken, waardoor ze op een moderne versie van Doornroosje lijkt.

Een speaker roept rond vijf voor negen om dat de film spoedig van start zal gaan. Onwennig bewegen de gasten zich door het theater, op zoek naar de filmzaal. Als ze eenmaal een plekje hebben bemachtigd, kunnen ze genieten van een plezierige film over twee zussen die in de VS hun biologische moeder ontmoeten. Gooi er een snelweg, camper en cowboyhoed bij en je hebt een roadmovie.

Als de film is afgelopen, klinkt een denderend applaus. Een forse man, die twee rijen van mij vandaan zit, neemt constant het voortouw als het op klappen aankomt. Zo'n man die in een voetbalstadion de wave kan inzetten. U heeft vast wel zo'n persoon in uw vriendenkring. Iemand die in het vliegtuig als eerste zijn veiligheidsgordel opent, waarna de overige passagiers het klikkende geluid volgen.

Dan neemt één van de producers het woord. In plaats van de acteurs en de medewerkers te bedanken, spreekt hij eerst zijn dank uit aan de investeerders; een filmprojector loopt immers niet op water.

De borrel na afloop is zeer gemoedelijk. Er vallen weinig onvertogen woorden over de prestaties van regisseur Antoinette Beumer. Misschien durft niemand dat ook. Cornald Maas heeft nog wel een Enkhuizer Almanakje in de aanbieding: "Soms moet je ver reizen om te waarderen wat je thuis hebt."
Amen.

Tekst en foto's ©Frank Kromer

Actrices Anne-Marie Jung en Carice van Houten. Beeld
Actrices Anne-Marie Jung en Carice van Houten.
Birgit Schuurman en ontwerper Mattijs van Bergen. Beeld
Birgit Schuurman en ontwerper Mattijs van Bergen.
(vlnr) hoofdrolspeler Jelka van Houten, Sophie Schra en haar zus, zangeres Janne. Beeld
(vlnr) hoofdrolspeler Jelka van Houten, Sophie Schra en haar zus, zangeres Janne.
schrijfer Susan Smit en presentatrice Pauline de Wilde. Beeld
schrijfer Susan Smit en presentatrice Pauline de Wilde.
Grappenmaker Ruben Nicolai. Beeld
Grappenmaker Ruben Nicolai.
acteurs Jochum van der Woude en Derek de Lint. Beeld
acteurs Jochum van der Woude en Derek de Lint.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden