Het filmjaar 2010

Wat vonden onze recensenten de mooiste, grappigste, indrukwekkendste en beste films? Een aantal van hun favorieten op een rijtje, met natuurlijk een recensie.

2010: Van New Kids tot de horrorsint

In Nederland-filmland is dit jaar misschien de meeste tijd, ruimte en aandacht besteed aan een regisseur die de filmposter van een andere regisseur te eng voor kinderen vond.

Sint markeerde een goed slotakkoord voor de Nederlandse film. In de kerst-top 5 staan maar liefst drie Nederlandse films, met als grootste verrassing low budget New kids: turbo (Steffen Haars en Flip van der Kuil) op de eerste plaats, die de onverslaanbaar geachte Harry Potter in het stof laat bijten. De film bevatte tevens de laatste kleine filmrol van Antonie Kamerling, wiens zelfmoord op 6 oktober als een schok kwam.

Op de derde plaats staat de originele jeugdfilm Dik Trom (Arne Toonen), die samen met Het geheim (Joram Lürsen) - op tien - bewijst dat in Nederland heel goede jeugdfilms worden gemaakt. En op vier staat de vaardig gemaakte doorzonthriller Loft.

Het ziet ernaar uit dat het een goed jaar wordt voor het bioscoopbedrijf. Een maand geleden verwachtte de sector bij 28 miljoen bezoekers uit te komen en dat was een miljoen hoger dan het jaar daarvoor - maar dit was voordat de hangjongeren uit Maaskantje op het hoofd van de tovenaarsleerling gingen dansen.

Het Nederlandse aandeel in het totale bioscoopbezoek gaat ook de goede kant op, met als kanttekening dat de Nederlandse artistieke film door het publiek wordt gewantrouwd. Richting West (Nicole van Kilsdonk), Schemer (Hanro Smitsman) en Win/win (Jaap van Heusden) kregen dit jaar over het algemeen goede kritieken maar vonden weinig publiek. Er gingen maar liefst zeven nominaties voor Gouden Kalveren naar Joy van Mijke de Jong, die uiteindelijk ook het meeste begeerde Kalf van beste film won, hoewel de film in de bioscoop een schamele drieduizend bezoekers had getrokken. (MARK MOORMAN)


 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld
 Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden