99 procent achtstegroepers geplaatst op school uit top vijf

Achtstegroepers weten sinds donderdagmiddag naar welke middelbare school ze mogen. Voor het eerst is 99 procent van de kinderen op een school uit hun top vijf gekomen.

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Meer dan 87 procent van de kinderen komt op hun favoriete school, bijna 97 procent zit in elk geval in zijn top 3.

Dat is goed nieuws voor leerlingen en hun ouders, maar ook voor de schoolbesturen verenigd in scholenkoepel Osvo en voor de gemeente.

Het is de vierde keer dat via een centrale matching de achtstegroepers via lotnummers over scholen worden verdeeld. In vorige jaren leverde dat een hoop teleurstelling op.

Gedroomde school
Vorig jaar waren 44 leerlingen zelfs helemaal nergens geplaatst, wat later tot een schandaal leidde omdat een deel van hen via de achterdeur alsnog op hun lievelingsschool terecht kon.

Dit jaar beloofde Osvo een gegarandeerde plaats voor achtstegroepers die een lijst invulden die lang genoeg was.

Kinderen met een vmbo-basis/kader-advies moesten minimaal vier scholen op de lijst zetten, vmbo/t-havo-ers minimaal zes en havisten en vwo'ers minimaal 12.

Niet iedereen volgde die adviezen op. Ook dit jaar zijn er kinderen die niet op hun gedroomde school komen.

Zes achtstegroepers hebben nog geen plek, omdat zij te weinig scholen invulden en door een hoog lotnummer buiten de boot vielen. Zij worden gebeld en geholpen met het vinden van een andere school.

Proefmatching
De resultaten zijn beter dan voorgaande jaren, mede omdat er minder kinderen meelootten. Dit jaar zochten 7420 een middelbare school, tegen 7638 een jaar eerder. Vorig jaar kwam 85 procent op hun lievelingsschool, in 2016 was dat 83 procent.

De verbeterde score komt onder meer doordat op 21 maart al een 'proefmatching' is gedaan, waarbij als test alle lijsten al een keer door de computer zijn gehaald.

Daaruit bleek dat er met een andere verdeling van plaatsen meer leerlingen op hun lievelingsschool terecht zouden kunnen.

Scholen als het Berlage Lyceum, het Geert Groote College en het Hervormd Lyceum Zuid maakten meer plek in havo en havo/vwo klassen ten koste van het vmbo, en het Caland Lyceum, Lumion en Hervormd Lyceum West konden meer vmbo-leerlingen plaatsen door minder havo en vwo-plekken aan te bieden. Het Mediacollege maakte meer plaats voor vmbo-b en k-leerlingen.

Zo kunnen 49 extra leerlingen naar de school van hun eerste voorkeur.

Nieuwe voorkeur
Andere scholen wilden vanwege een te kleine school of een speciaal onderwijsconcept liever geen extra plekken maken. Dat gold voor het Cartesius Lyceum, IJburg College 1, Montessori Lyceum Amsterdam, Pieter Nieuwland College en de VOX-klassen.

Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) is nog altijd niet blij met de matching. "Het is mooi dat er niet veel kinderen buiten de deur staan, maar er zijn nog steeds 65 kinderen niet in hun top-5 gekomen," zegt VSA-bestuurslid Elisabeth Bootsma.

Goede citoscore
Ze vindt de uitslag een 'hakken over de sloot'-verhaal, omdat de schoolbesturen geluk zouden hebben met minder kinderen in de loting door vertrekkende gezinnen uit de stad. Ook maakt ze zich zorgen over kinderen die na de citotoets in april nog een ophoging van het schooladvies krijgen en een andere school mogen kiezen. "Die kinderen kunnen straks alleen nog op de overige scholen terecht," aldus Bootsma.

Via een speciale inlog kunnen kinderen en hun ouders donderdag vanaf 15.30 uur zien op welke school ze zijn geplaatst.

Wie niet blij is met zijn school heeft nog een week om een andere school te kiezen die nog niet vol is. Een nieuwe voorkeur kan dan mee in de volgende matching van 10 april. 12 april volgt de uitslag.

Oproep

Ben jij niet blij met de school waar je bent geplaatst en wil je daarover vertellen? Of heb je zelfs helemaal geen school? Mail dan naar l.vangelder@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden