Plus

99 Homes is een aanklacht tegen het kapitalisme

Hoe ver ga je om een dak boven je hoofd te houden en eten te kunnen kopen? 99 Homes is een morele dwaaltoch zonder opsmuk.

Joost Broeren

Het probleem van films over het Kwaad is dat de Goede Held eerst moet worden ingepalmd door dat Kwaad voor hij het kan verwerpen. En dus is het kwade in deze films per definitie charismatischer, aantrekkelijker en verleidelijker dan het goede. Michael Douglas kreeg niet voor niets een stuk meer aandacht als de graaiende aandelenhandelaar Gordon Gekko (Greed is Good!) in jarentachtigklassieker Wall Street dan het fletse hoofdpersonage van de film, gespeeld door Charlie Sheen.

99 Homes

Regie Ramin Bahrani
Met Michael Shannon, Andrew Garfield
Te zien in Tuschinski, City, Filmhallen

Zo is het ook in 99 Homes, een wat schematische variant op een middeleeuwse moraliteit met de recente Amerikaanse huizencrisis
als achtergrond. De film draait om Dennis Nash (gespeeld door voor­malig Spiderman-acteur Andrew Garfield), één van de vele mensen die uit huis zijn gezet omdat ze de kosten van hun rommelhypotheek niet meer konden opbrengen. Maar Michael Shannon steelt de show als de welhaast demonische vastgoedhandelaar Rick Carver - degene
die de familie Nash op straat zet en Dennis vervolgens een baantje aanbiedt bij zijn bedrijf. Hij begint als simpele klusjesman, maar al snel neemt hij de ondernemende en intelligente Nash bij de hand om hem de kneepjes van het vak bij te brengen.

Bittere aanklacht
En geknepen wordt er. Voor Nash en zijn moeder en zoontje was het huis waar ze uit werden gezet onderdeel van zijn familiegeschiedenis; voor Carver (nomen est omen) zijn de woningen die hij leegtrekt, oppoetst en doorverkoopt niet meer dan 'doosjes'. Amerika is een maatschappij voor winnaars, houdt hij zijn nieuwe protegé voor, en dus zijn alle vuile trucs geoorloofd in het behalen van de winst. Ook als dat ten koste gaat van de staat, de banken of de huiseigenaren.

Regisseur Ramin Bahrani brengt deze morele dwaaltocht zonder opsmuk in beeld in deze bittere aanklacht tegen het kapitalistische roofsysteem. Hoe ver laat Nash zich meevoeren door deze charismatische uitbuiter?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden