94 'nieuwe' tekeningen Amsterdamse School ontdekt

Het Stedelijk Museum heeft een map met 94 originele bouwtekeningen ontdekt die inzicht geven in de Amsterdamse School, een bekende bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw.

David van Unen
De tekening van het tapijt uit het Scheepvaarthuis, gevonden in het Stadsarchief Beeld Stadsarchief
De tekening van het tapijt uit het Scheepvaarthuis, gevonden in het StadsarchiefBeeld Stadsarchief

De bouwtekeningen hebben te maken met de bouw van het Scheepvaarthuis in Amsterdam, een van de beroemdste voorbeelden van de architectuurstroming. Direct na de opening van het nu honderd jaar oude gebouw kreeg de bouwstijl de naam Amsterdamse School.

Van der Meij
Het ontwerp kwam van de hand van de destijds 34-jarige Joan Melchior van der Meij. In de map zitten onder meer ontwerpen voor het interieur, waarover amper iets bekend was.

Een bijzonder stuk in de stapel tekeningen is het ontwerp voor een tapijt dat in de directiekamer van het de Stoomvaart-Maatschappij Nederland (SMN) moest komen te liggen. Na 1916 is het ontwerp bij geen auteur meer ter sprake gekomen.

Verondersteld werd altijd dat het tapijt afkomstig was van Michel de Klerk, onderdeel van het team architecten dat Van der Meij na zijn aanstelling samenstelde. De Klerk ontwierp namelijk ook een aantal meubelen voor de ruimte. Uit een tekening in het 'weefnotitieboekje' van mevrouw Van der Meij blijkt nu echter dat haar man het tapijt ontwierp.

Nauwe samenwerking
Nieuw aan de vondst is dat nu aangetoond wordt dat Van der Meij, de Klerk en een derde architect Piet Kramer veel nauwer samenwerkten dan voorheen gedacht. Gezien de omvang van de opdracht voor de bouw van het Scheepvaarthuis destijds voor Amsterdam, is het volgens conservator Louise de Blécourt van het huidige Grand Hotel Amrâth bijzonder en belangrijk te weten dat Van der Meij niet alleen een regierol had, maar nauw samenwerkte met zijn partners.

Amsterdam viert dit jaar het de honderste verjaardag van de bouwstijl Amsterdamse School. Zaterdag opent in het Stedelijk Museum de expositie "Wonen in de Amsterdamse School". De nieuw gevonden tekeningen worden daarin opgenomen.

Lees ook: Amrâth-hotel in Scheepvaarthuis gaat toch uitbreiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden