Weekendtips

9 x weekendtips: van synthesizershow tot grappige aria’s voor kinderen

In de interdisciplinaire dansvoorstelling Or Die Trying wordt op het podium ook gebokst.Beeld Sjoerd Derine

Nog geen plannen dit weekend? Laat je betoveren door een muzikale en visuele synthesizershow in Garage Noord of luister een avond lang naar alternatieve Indie in Bitterzoet.

Japanse muziek en modeshow

De feestelijkheden van dit weekend beginnen donderdagavond al, met een Japans feestje in de Melkweg. Op deze avond staat het kruispunt tussen mode en muziek centraal. Curated by vraagt iedere maand een spraakmakende creatieve Amsterdammer om een avondprogramma in elkaar te zetten in de Melkweg. Deze editie cureert Chu de avond. Het feestje is een eerbetoon aan Japanse producers; uit de boxen zullen de experimentele klanken van Japanse house dj’s klinken. Als klap op de vuurpijl is er om 22:00 uur een modeshow van het futuristische streetwear merk Sozo. Dj Nagare zorgt met zijn live optreden deze avond voor de nodige dosis funk.
Donderdag 16 januari, 20.00 uur, €10
De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a

Vechten voor een beter leven

In de dansvoorstelling Or Die Trying vertelt choreograaf en socioloog Alida Dors het verhaal van haar vader, die als Surinaamse immigrant letterlijk en figuurlijk vocht voor een beter leven. In zijn eigen boksschool leerde hij om nooit op te geven. Deze vechtlust inspireerde Dors voor het maken van Or Die Trying. De choreografie is een afwisseling van hiphop, moderne dans en thaiboxen en wordt aangevuld met persoonlijke filmprojecties.
Vrijdag 17 januari, 19.30-21.00 uur, €8,50
Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240

De futuristische stad

Hoe ziet de toekomst van onze stad er uit? Garagefest en ODAM nemen je dit weekend mee naar Sloterdijk, waar volgens hen de komende tien jaar een futuristische stad zal ontstaan. Het multidisciplinaire en kunstzinnige programma gaat in op het thema ‘samenleven in een nieuwe stad’ met onderwerpen als segregatie, het belang en behoud van cultuur en de zoektocht naar verbinding. 
Wat kun je verwachten? Poëzie van opkomende dichters, kunst en design, de theatervoorstelling De Verse Tijd van theatermakers Dood Paard, live muziek van onder andere Kourosh die dromerige trap, r&b en hiphop maakt, veel eten, grote installaties en overdreven veel beamers. Het dagprogramma (16.00-23.00 uur) is gratis, ’s nachts (23.00-04.00 uur) worden er kaartjes verkocht.
Zaterdag 18 januari, 16.00-04.00 uur, €8,77
Lofi, Moyee Coffee, The BOX te Sloterdijk

Vrouwen in musea

Uit onderzoek van Mama Cash blijkt dat maar 13 procent van de werken in grote Nederlandse musea door vrouwen gemaakt zijn. Om het vrouwelijk talent te eren, organiseren fotograaf Bete van Meeuwen en EXPOSED op vrijdag een avond over vrouwen in de (fotografie)kunst. De avond wordt ondersteund door de tentoonstelling Modern Perspectives in het Stadsarchief. Van Meeuwen snijdt het onderwerp feminisme en kunst aan, waarbij ze in gesprek gaat met feministen Sioejeng Tsao, Jennifer Muntslag en Tessel ten Zweege.
Vrijdag 17 januari, 19.00-23.00 uur, gratis
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32

In de tentoonstelling Modern Perspectives staat fotografie uit de jaren twintig en dertig centraal. Vrouwen begonnen toen steeds vaker voor te komen voor en achter de camera.Beeld Portret Eva Besnyö, 1932 (John Fernhout)

Grappige aria’s

Wanneer je een kind vraagt wat zijn favoriete muziek is, zal het waarschijnlijk niet snel klassieke muziek noemen. Toch is het belangrijk om dit genre wel aan kinderen te introduceren, vindt operazangeres Bjork Nielsdottir. Onder begeleiding van een pianist zingt ze zondag in Casa Munganga in de kindervoorstelling Funny Arias. In de voorstelling worden leuke en grappige aria’s voor kinderen gespeeld, met klassiekers van Mozart, Puccini en Beethoven.
Zondag 19 januari, 11.00 uur, € 7,50
Casa Munganga, Schinkelhavenstraat 27

Synthesizershow

Zaterdagavond organiseert Garage Noord een avond vol EBM en early wave-muziek waarbij je helemaal los kunt gaan op futuristische sounds en funky deuntjes. De nieuwe LP van Trenton Chase wordt gepresenteerd en uitgebracht door Artificial Dance, het label van Interstellar Funk. Om dit te vieren is er een live-optreden van Manie Sans Delire, het muzikale project van Trenton Chase & June. Zij zullen achter grote hardware installaties en synthesizers ook een feestje voor de ogen creëren, met veel stroboscopen. Ook staat de labelbaas Interstellar Funk achter de draaitafels.
Zaterdag 18 januari, 23.00-05.00 uur, €10
Garage Noord, Gedempt Hamerkanaal 40

In Garage Noord vinden vaak visuele shows plaats.Beeld Garage Noord

Praten over de pil

Als vrouw waan je je al snel in de wereld van de anticonceptiepil, spiraaltjes, apps voor het volgen van je cyclus en condooms. Hoogleraar sociale psychologie Sarah E. Hill stelt in haar nieuwe boek dat we het moeten hebben over hoe orale anticonceptie de emoties en het gedrag van vrouwen op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Tijdens het evenement Your Brain On Birth Control deze zaterdag in De Balie wordt het onderwerp uitgepluisd en wordt er gefantaseerd over een samenleving waar de verantwoordelijkheid om NIET zwanger te worden eerlijk is verdeeld. Auteur Sarah E. Hill zal vergezeld worden door andere sprekers als Lilianne Ploumen en bio-psycholoog Estrella Montoya.
Zaterdag 18 januari, 20.00-22.00 uur, €13
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10

Een avond lang alternatieve Indie

Het eerste optreden van de band The Howl & The Hum in de kleine zaal tijdens London Calling was zo’n succes, dat de band de keer daarop nog eens werden uitgenodigd om op het festival in de grote zaal te komen spelen. Daarna kwamen ze zelfs op Lowlands terecht. Nu opent Bitterzoet de deuren voor de band voor een eigen clubshow, waar ze de hele avond lang hun pure alternatieve Indie sound zullen laten horen.
Zondag 19 januari, 19.30-22.30 uur, €14
Bitterzoet, Spuistraat 2

The Howl & The Hum op het London Calling Festival.Beeld Tess Janssen

Verhalen uit het regenwoud

In zijn nieuwe oogverblindende serie legt fotograaf Pieter Henket de schoonheid van Congo vast. Het land in Centraal-Afrika herbergt ongeveer een kwart van het regenwoud van de wereld. Dit regenwoud is de thuisbasis van mensen met bijzondere verhalen, rituelen en geschiedenis, die Henket op betoverende manier visualiseert. De expositie wordt zaterdagavond geopend in de Kahmann Gallery en is te bezoeken tot en met 5 april.
Zaterdag 18 januari, 18.00-20.30 uur, gratis
Kahmann Gallery, Lindengracht 35

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden