9 jaar voor doden oude vrouw

S. had Pieters in 2006 leren kennen toen zij een keer vlak bij het Concertgebouw was gevallen en hij haar had geholpen. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra Beeld
S. had Pieters in 2006 leren kennen toen zij een keer vlak bij het Concertgebouw was gevallen en hij haar had geholpen. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra

AMSTERDAM - De 62-jarige man die ervan werd verdacht dat hij de 85-jarige Trix Pieters-van Schaagen had gedood, is tot negen jaar veroordeeld wegens doodslag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vijftien jaar tegen de man, E.S., geeist wegens moord. Volgens de rechtbank valt echter niet vast te stellen dat sprake was van voorbedachte rade.

De bejaarde vrouw werd op 7 december 2007 in haar woning in de Almstraat in Zuid diverse keren met een plastic tas met daarin een beugelslot en een dopsleutelset op haar hoofd en in het gezicht geslagen.

De gokverslaafde S. liet haar vervolgens in doodsnood in de woning achter. Ze heeft waarschijnlijk nog een flinke tijd geleefd. De Amsterdammer heeft daarna geprobeerd met haar pinpas te pinnen. Eerder had hij al twee ringen van haar gestolen, die hij had verpatst.

S. had Pieters in 2006 leren kennen toen zij een keer vlak bij het Concertgebouw was gevallen en hij haar had geholpen. Sindsdien ging hij weleens bij haar op de koffie.

Zo ook op 7 december 2007. Volgens de verdachte, die geldproblemen had, had hij de dag ervoor een pinpasje van haar weggenomen, maar wroeging gekregen. Toen hij het teruglegde, zou zij hem hebben betrapt en zijn gaan gillen. In een toestand van totale paniek had hij haar toen geslagen.

De officier geloofde dat niet, en stelde dat S. het pasje die dag had willen stelen en dat hij was gaan slaan toen Pieters hem had betrapt. Volgens haar had S. voldoende tijd gehad om zich over zijn handelen te beraden. Tussen de slagen zou genoeg tijd hebben gezeten om na te denken.

De rechtbank was het daar niet mee eens. Omdat niet duidelijk is hoeveel tijd tussen de klappen heeft gezeten, valt niet vast te stellen dat S. tijd had voor beraad. Wel vermoedde de rechtbank dat S. geen volledig inzicht had gegeven over wat zich in de woning had afgespeeld.

De rechtbank hield er bij de strafoplegging rekening mee dat S. een bejaarde dame, die hem totaal vertrouwde, in haar eigen woning had gedood. Daarnaast liet zij meewegen dat 'de dood van het slachtoffer, hoe gruwelijk en onvoorstelbaar ook, een incident lijkt te zijn, nu verdachte door iedereen is omschreven als een niet-agressieve man'. Hij heeft een blanco strafblad. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden