Lijstje

8x hier kun je ongegeneerd met dieren knuffelen

Geen zachte viervoeter in huis, maar wel behoefte aan knuffelen? Hier kun je naar hartenlust dieren vertroetelen. 

Geiten aaien bij Kinderboerderij De Pijp.Beeld Too van Velzen

1. Vrolijke bende
Ridammerhoeve

Het zal niemand verbazen: bij geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos kan met geitjes worden geknuffeld. Gestrest? Een lesje ‘geitenyoga’ moet dan voor ontspanning zorgen. De boerderij waarschuwt wel dat de fratsen van de eigenwijze dieren enorm op je lachspieren werken. Mocht je honger hebben gekregen van al dat knuffelen (of graag een geitje mee naar huis willen nemen), dan verkoopt de boerderij ook geitenvlees en geitenijs.

Nieuwe Meerlaan 4, Amstelveen

2Gastvrije bofkonten
Het Beloofde Varkensland

Alle varkens op varkensboerderij Het Beloofde Varkensland worden als ­biggetjes vrijgekocht uit de veehouderij. Daarom worden ze bofkonten genoemd. Daarbij worden de gelukkige knorrepotten de hele dag vertroeteld. Er zijn op de boerderij twee knuffelworkshops: varkens aaien voor beginners en een heuse varkensmassage voor gevorderden. Iedereen is welkom: ook als je ’s avonds graag een karbonaadje eet zal niemand je hier veroordelen. Het doel van eigenaresse Dafne is om iedereen een topdag te bezorgen.

Bovenkerkerweg 132, Amstelveen

3Haantje de voorste
Kinderboerderij De Pijp

Een beetje verstopt in de schaduw van hotel Okura zit Kinderboerderij De Pijp. Hier kun je je armen om allerlei dieren slaan. Paarden, ezeltjes, varkens, kippen en konijnen, ze kunnen allemaal wel wat aandacht gebruiken. Pluizig schaap Oreo lijkt het meest aanhankelijk: het heeft een enorm zachte vacht en wordt omschreven als rustig, nieuwsgierig en heel gemoedelijk. Volgens vaste bezoekers is Bob de Haan echter de grootste knuffelaar van de boerderij.

Lizzy Ansinghstraat 82

4Poezenparadijs
Kattencafé Kopjes

Koffiedrinken én knuffelen met katten klinkt natuurlijk ideaal. Voor drie euro is dat precies wat je ongestoord twee uur lang kunt doen in Kattencafé Kopjes. In het koffiehuis wonen twee katers en vijf poezen. Het café is gemoedelijk en een paleisje voor de knuffelige kater. “Het is de huiskamer die je altijd had willen hebben,” aldus oprichtster Lenny Popelier. Er is een winkeltje met speeltjes voor je kat, maar er liggen ook hebbedingetjes voor de kattenliefhebber zelf, zoals tasjes met (verrassing!) kattenkopjes erop.

Marco Polostraat 211

Beeld Lenny Popelier

5. Vrijwillige liefde
Dierenopvang Amsterdam

De nobelste manier om dieren te knuffelen is natuurlijk in het asiel. De plek waar thuisloze dieren logeren, kan altijd vrijwilligers gebruiken. Je wordt eerst ingewerkt, zodat je de bewoners, die vaak ziek en gestrest in het asiel belanden, goed kunt verzorgen. Dit vrijwilligerswerk vergt wel wat inzet: je moet minimaal vier uur per week beschikbaar zijn. Het knuffelen doe je vooral tijdens het schoonmaken. Na het poetsen kun je wandelen of spelen met de dieren. Op deze manier geef je liefde aan de dieren die dat misschien wel het meest nodig hebben.

Ookmeerweg 271 

6Groot knuffelveld
De Bijlmerweide

Kinderboerderij De Bijlmerweide opende in 1984 op initiatief van de buurtbewoners. Hun doel: kinderen en volwassenen in contact brengen met dieren en de natuur. In het begin stonden er enkel een paar geiten en een ezel, nu heeft de boerderij een hoop verschillende dieren, verspreid over drie hectare. Knuffeltechnisch: de geiten, schapen en ezels lopen vrij rond, in de speciale knuffelhoek zitten konijnen en cavia’s.

Provincialeweg 46-A

Beeld Corine Riteco

7Koetjes en kalfjes
Kinderboerderij ’t Brinkie

Op vrijdagmiddag is het knuffelen en knutselen geblazen bij Kinderboerderij ’t Brinkie in Zuidoost. Vanaf 14.00 uur kunnen kinderen voorzichtig de konijntjes, cavia’s en kippen in de armen sluiten. Er is ook een geitenweide. Op dit moment zijn er twee kalfjes op de boerderij, die het volgens de verzorgers ook heerlijk vinden om te worden geknuffeld. In de namiddag mag iedereen (ook volwassenen) meehelpen met het voeren van de grotere dieren, zoals schapen en varkens.

Meerkerkdreef 27

Beeld Evelien Kuiper

8Met ouderen
Vrijwilligers Centrale Amsterdam

In de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam wordt geregeld gevraagd naar hondenuitlaters, maar er is ook serieuzer werk. Als ‘medewerker knuffeldieren op bezoek’ haal je bijvoorbeeld bij Kinderboerderij De Pijp dieren op en rijd je ze naar een verzorgingstehuis. Daar begeleid je de ‘knuffelactiviteit’ en zorg je voor een mooie dag voor ouderen, terwijl je zelf ook aan je trekken komt.

www.vca.nu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden