8x Hier eet je açaíbowls in Amsterdam

In de Braziliaanse Amazone geldt het als stevig houthakkersontbijt, in Amsterdam is de açaíbowl vooral populair onder fitgirls. Zelf eens zo'n bakkie 'powerfood' uitproberen? Op deze plekken eet je het.

Belegd met bessen, pindapasta of chiazaad: de hipperdepippe 'açaíbowls' - met als basis bevroren en gemalen açaíbessen - komen in vele vormen. Beeld Metropolitain

Juice brothers
Bij sapketen Juicebrothers hebben ze drie verschillende soorten açaíbowls: klassiek, groen, amandel en choco proteïne. Die met amandelpasta is het populairst. Volgens Juicebrothers omdat de amandelpasta en açaí elkaar complementeren. De twee worden met elkaar vermengd waardoor het een 'ijzig toetje' wordt. De boel wordt afgetopt met banaan, honing, nog een extra dot amandelpasta én rauwe granola gemaakt van noten, zaden, boekweit, Maple syrup en vanille. 'Een volwaardige maaltijd'.
Prijs classic: €9,00 prijs green, almond en choco protein: €9,50
Van Woustraat 151
Raamsteeg 2

De populaire açaíbowl met amandelpasta is volgens Juicebrothers net een 'ijzig toetje' Beeld Juicebrothers

Brazuca Coffee
Deze Braziliaanse koffietent was de açaítrend ver vooruit: Negen jaar geleden serveerden ze de 'açaí na tigala' - zoals het gerecht in Brazilië wordt genoemd - hier al. Daarmee zijn ze een van de eersten van Amsterdam.
Je kan kiezen uit twee toppings: muesli of zelfgemaakte granola. Die laatste is het populairst én het meest uitgebreid. Kokos, walnoot, pecannoten, honing, zaden, agave, alles erop en eraan. Bij Brazuca serveren ze de açaí zoals ze in Brazilië doen: nog enigszins bevroren waardoor het een 'frozen yoghurt achtige' structuur heeft.
Prijs original: €7,80 prijs special: €9,30
Rijnstraat 22
Ferdinand Bolstraat 113 H

Bij Brazuca serveren ze de açaí zoals ze in Brazilië doen. Beeld Brazuca Coffee

Juicelab
Bij Juicelab stil je zowel je kunstzinnige als fysieke trek, ze delen namelijk een ruimte met galerie Cloud. Ze hebben drie keuzes: classic, nut of green. De classic is het populairst. Zelf vindt mede-eigenaar David Leijnse de 'nut' het lekkerste: met banaan, amandelpasta, goji bessen, kokosrasp, honing en - uiteraard - açaí. "Die is biologisch en van goede kwaliteit, daardoor is hij wat dikker. Verder is het belangrijk dat açaí nog wel koud is, maar niet té koud want dan proef je niets meer."
Van Baerlestraat 45 hs
Prinsengracht 276

De classic açaíbowl van Juice Lab is het populairst. Beeld Juice Lab

Roots Amsterdam
De açaíbowl van Roots is minder zoet dan je misschien gewend bent. Dat komt doordat er 'enkel pure açaí' wordt gebruikt, 'zonder natuurlijke zoetstoffen als agave of guarana'. Wat er wel in zit? Açaí, amandelmelk, tahin (sesampasta), citroensap, kaneel en banaan. Bovenop wordt het geheel versierd met muesli, kokosrasp, chiazaad en plakjes banaan.
Prijs €7,50
Amstelveenseweg 164

De açaí bowl van Roots is minder zoet dan je misschien gewend bent. Beeld Roots

Corner Bakery
Bij Corner Bakery in Zuid kan je niet alleen terecht voor rijkelijk versierde taarten en zoetigheid (zoals milkshakes met donuts erop, ja echt), maar ook voor een minstens zo versierde açaíbowl. Hier maken ze hem met bevroren banaan en zelfgemaakte appelsap. Ook de granola is huisgemaakt: haver, noten en gezoet met agave. Ze serveren hem niet bevroren, maar koud 'als een milkshake'.
Prijs €9,95
Johannes Vermeerstraat 40

Bij Corner Bakery zijn de açaíbowls al even rijkelijk versierd als de taarten die ze serveren. Beeld Corner Bakery

The Meets
Bij The Meets maken ze alles zelf. 'Geen pakjes, geen suiker, alles vers en biologisch. Ook de granola is zelfgemaakt.' Açaí in poedervorm is hier dan ook uit den boze: enkel 'echte açaí bessen' uit Brazilië komen hier de tent in. Keuze uit verschillende types is er niet. De bowl wordt gemaakt met bevroren açaí en banaan en amandelmelk. De boel wordt versierd met nog wat plakjes banaan, blauwe bessen, aardbeien en kokossnippers.
Prijs: €9,00
Cornelis Troostplein 3

Açaí in poedervorm komt de deur niet in bij The Meets Beeld @sharriefromsandmountains

Metropolitain
De açaíbowl van Metropolitain wordt gemaakt van biologische bevroren açaí uit Belem. Die gaat in de blender met banaan. Standaard zit er biologische granola op, een huisgemaakte mix van superfoods, rood fruit, banaan, chiazaad en rode bessen. Daarover een klein beetje poedersuiker 'voor de look' en wat munt. Wie wil, kan er ook yoghurt bij krijgen. In de zomer zitten er biologisch geteelde aardbeien en frambozen bij van een kwekerij uit de buurt.
Prijs €8,50
Rokin 81

Vers fruit, granola, superfoods, chiazaad, munt én poedersuiker 'voor de look', bij Metropolitain. Beeld Metropolitain

At Seven
In de Rivierenbuurt smullen ze al jarenlang van het exotische ontbijt. Niet alleen de eerder genoemde Brazuca huist er al jaren, ook bij At Seven staan de açaíbowls al tien jaar steevast op het menu.
Ze hebben twee soorten: de klassieke Açaí na Tingela Energy Bowl en de Raw Chocolate Power Bowl. 'Beiden worden ijskoud geserveerd. De basis wordt gemaakt van biologisch açaí extract, aangelengd met een klein beetje appelsap.' De klassieke versie is het populairst. 'Gewoon in z'n pure vorm'.
Prijs van beide varianten: €8,85
Scheldestraat 92

Bij AtSeven staat de açaíbowl al tien jaar op de kaart. Beeld AtSeven

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden