89 procent van leerlingen in Amsterdam belandt op favoriete school

96 procent van de 3.528 aankomende Amsterdamse basisschoolleerlingen is op een school uit hun top 3 geplaatst, 89 procent kan zelfs terecht op de school van de eerste voorkeur. 84 kinderen hebben nog geen plek. 

Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp

Voor het eerst dit jaar is een nieuw, geautomatiseerd, plaatsingssysteem toegepast. Kinderen krijgen daarbij voorrang op scholen in hun buurt, waardoor ze meer gelijke kansen zouden hebben. Het systeem kreeg al kritiek: ouders vreesden dat er toch niet eerlijk verdeeld zou worden.

Toch blijkt nu dat van de aangemelde kinderen 89 procent geplaatst is op de school van de eerste voorkeur. Dat 84 kinderen nog niet zijn geplaatst ligt volgens Herbert de Bruijne, voorzitter van het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) van Amsterdamse schoolbesturen, te wijten aan het feit dat ouders te weinig voorkeuren hebben opgegeven.

Snel laten weten
De kinderen die nog niet zijn geplaatst, kunnen op de website van bbo kijken op welke scholen er nog plek is. Daar geldt vanaf nu wel 'wie het eerst komt die het eerst maalt'.

Menno van de Koppel, voorzitter van ouderplatform OCO, vindt een score van 89 procent bij de eerste voorkeur 'mooi.' Zijn advies aan ouders is om scholen snel te laten weten dat ze van de plek gebruik maken. 'En bel vooral na, want je zult geen bevestiging krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden