Plus

830 miljoen voor nieuwe scholen ondanks vertrekkende gezinnen

Om de groei van de stad bij te benen, steekt Amsterdam 830 miljoen euro in nieuwe scholen, gebouwen, pleinen en gymzalen. Ondertussen vertrekken de gezinnen uit de stad.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Wat staat er allemaal te gebeuren?
Het Amsterdamse onderwijs gaat op de schop. De gemeente investeert de komende vier jaar 830,2 miljoen euro in nieuwbouw; veertig tot vijftig nieuwe gebouwen voor basisscholen, acht tot tien voor voortgezet onderwijs. Dan gaat het om nieuwe scholen, het vervangen van oude gebouwen, gymzalen, maar ook betere schoolpleinen, 65 in totaal.

"We bouwen nieuwe scholen en houden de bestaande bij de tijd," aldus wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs. Iedereen die weleens een school binnen loopt, weet hoe bedompt het daar kan zijn. Daarom wordt het binnenklimaat van 111 scholen verbeterd.

Waarom is dit nodig?
Het is een enorme investering, die nodig in om de groei van de stad bij te benen. In de jaren tot 2025 bouwt Amsterdam 50.000 woningen, waardoor de bevolking groeit tot meer dan 900.000 Amsterdammers.

Dit betekent dat de stad extra voorzieningen nodig heeft, waaronder scholen. "We willen dat kinderen op fietsafstand naar school kunnen," zegt Kukenheim.

Maar gezinnen vertrekken toch?
Ja, dat gaat inderdaad erg hard: veertig procent van de jonge gezinnen vertrekt binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind. Ze wonen liever buiten de stad, in een huis met ruimte en tuin. Zij die graag in de stad willen blijven kunnen hier geen huis meer betalen.

Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de gemeente haar plannen heeft aangepast. In 2015 was het beleid gericht op groei in heel de stad, inmiddels komt nieuwbouw vooral in de nieuwe wijken: Hamerkwartier, Sluisbuurt, Cruquiusweg, Elzenhagen.

"Op heel korte termijn zal het aantal leerlingen op de basisscholen dalen, maar daarna zien we weer groei," aldus Kukenheim. "We bouwen dus voor de lange termijn. Want als een wijk eenmaal is gebouwd, is het lastig om daar nog een school aan toe te voegen."

De veranderingen van de stad leiden ook tot hogere schooladviezen en andere voorkeuren. Het aantal havo- en vwo-leerlingen groeit sterk, de vmbo-populatie is stabiel. Ook is er meer vraag naar islamitisch onderwijs, vrije scholen en vernieuwende concepen.

Wat gebeurt er met de scholen die krimpen door het vertrek van gezinnen?
Die zitten volgens Kukenheim vooral in de negentiende-eeuwse gordel rondom de binnenstand: west en oost. Amsterdam telt al 48 basisscholen onder de opheffingsnorm van 148 leerlingen.

Dit wil niet zeggen dat al deze scholen dicht moeten. "Sommige kleine scholen zijn erg belangrijk in een wijk," aldus Kukenheim. "Maar als er te veel kleine scholen bij elkaar zitten, moeten we nadenken over een samengaan. Dat gebeurt al."

Gezinnen vertrekken, expats komen, waar moeten hun kinderen naar school?
Expats zijn de snelsgroeiende groep in Amsterdam. Dit betekent dat Amsterdam meer internationale scholen moet bijbouwen. De gemeente ziet dat de expat van nu een andere is dan die van een paar jaar geleden.

"Het cliché van de rijke expat gaat niet altjd op. Veel buitenlandse werknemers behoren tot het middensegment, een bedrijf heeft maar een bestuursvoorzitter. Daarom bouwt Amsterdam niet alleen een extra private school, maar ook een publieke en dus betaalbare internationale school."

Lees ook: Stad bouwt komende tijd tientallen nieuwe scholen

Waar komen ze?

De nieuwe schoolgebouwen komen in de nieuwe wijken. Zo worden in het NDSM-gebied in Noord naast 7000 woningen ook drie nieuwe basisscholen gebouwd. Rond Sloterdijk (7500 woningen) komen vanaf 2020 vier nieuwe basisscholen en een middelbare school.

Bij Overamstel (10.000 woningen) komen twee middelbare scholen en vier basisscholen. Het Schinkelkwartier, rond IBM, krijgt vier nieuwe basisscholen en op IJburg komen twee nieuwe middelbare schoolgebouwen en een paar voor basisscholen. Het Marineterrein krijgt een middelbare school, net als de Sluisbuurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden