8265 meer besmettingen afgelopen week, zorgen over toenemend aantal besmette ouderen

Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis krijgt bezoek van haar dochter.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een bewoonster van verpleeghuis Het Haltna Huis krijgt bezoek van haar dochter.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal positieve tests steeg de afgelopen week weer flink, met ruim 8200 (vorige week nog 5400). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam toe met 92. Riskant is het toenemende aantal ouderen dat besmet raakte: 430 zeventig-plussers - dat waren er 250 een week eerder.

Niels Klaassen

Dat blijkt uit de nieuwe wekelijkse rapportage van het RIVM. Het aantal nieuwe gevallen neemt al weken sterk toe, vandaag zelfs met 1379 besmettingen, het hoogste dagcijfer sinds april. Het stijgende aantal gevallen is slechts deels te verklaren doordat meer mensen zich laten testen: ook het percentage positieve testuitslagen neemt toe, van 2,9 naar 3,9 procent afgelopen week.

Ziekenhuizen

Vorige week nam het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nog wat af (43 tegenover 57 een week eerder) maar met 92 ligt dat aantal deze week dus weer flink hoger. Op de IC’s liggen nu 53 coronapatiënten, tien meer dan gisteren. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS): “Het aantal opgenomen patiënten stijgt sneller, er liggen nu 100 patiënten meer in het ziekenhuis dan acht dagen geleden.” In een enkele regio geeft de toegenomen bezetting aanleiding tot onderlinge spreiding van patiënten tussen ziekenhuizen.” In totaal zijn nu 240 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de coronapiek dit voorjaar zagen de Nederlandse ziekenhuizen op recorddagen soms meer dan 600 nieuwe patiënten binnenkomen.

Meer zeventigplussers besmet

Nog altijd vormen twintigers veruit de grootste groep nieuwe coronagevallen, met bijna 30 procent van het totaal. Daarna volgen de dertigers (16 procent), vijftigers en veertigers (tussen de 13 en 14 procent) en tieners (13 procent). Riskant is het toenemende aantal ouderen met corona: 247 zeventigers testten afgelopen week positief (dat waren er 136 in de vorige rapportage). Ook werd bij 128 tachtigers corona vastgesteld (vorige keer waren dat er nog 95). En het aantal negentigers met corona lag deze week op 58 (was 22). Het RIVM waarschuwde eerder al dat het virus ‘rond laten gaan’ onder jongeren die gemiddeld genomen veel minder ziek worden, gevaarlijk is omdat het vrijwel altijd overslaat naar oudere generaties. Zij worden vaak zwaarder ziek en lopen meer kans te overlijden.

‘Zorgwekkend’

Viroloog Ab Osterhaus noemt de nieuwe cijfers ‘zorgwekkend’: “Met name het toenemende aantal ziekenhuisopnames. Daar moet je alert op zijn. Nu blijkt dat de ziekenhuiscapaciteit drie keer meer is door kortere opnametijden, maar dat moet geen criterium zijn: het liefst wil je zo’n virus het land uitkrijgen, en dat lukt kennelijk niet.”

Vaker besmettingen op scholen

De vermoedelijke besmettingsplekken zijn grofweg stabiel gebleven: meer dan de helft van de mensen bij wie een bron gevonden wordt, raakt thuis besmet, bijna tien procent op het werk, 5,5 procent in de horeca. Sinds alle scholen open zijn stijgt het aantal besmettingen op school en kinderopvang wel: bij drie procent van de nieuwe gevallen worden school of kinderopvang als vermoedelijke bron bestempeld.

Het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen nam de afgelopen weken gestaag toe. In augustus turfden GGD’s en RIVM wekelijks zo’n 4.000 nieuwe besmettingen, dat is inmiddels verdubbeld. Veel meer mensen melden zich bij de teststraten, en die kunnen vanwege tekorten bij de labs lang niet iedereen binnen de voorgeschreven twee dagen testen. Ook lukt het door capaciteitsproblemen bij regionale GGD’s niet om een volledig contactonderzoek uit te voeren, besmette mensen moeten in de regio Haaglanden bijvoorbeeld zelf hun nauwe contacten informeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden