82 procent meer internationale studenten aan de UvA

Het aantal studenten dat dit jaar is begonnen met een bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam is, met name door een enorme stijging in het aantal buitenlandse studenten, toegenomen.

Internationale studenten begin september op Schiphol Beeld Marc Driessen
Internationale studenten begin september op SchipholBeeld Marc Driessen

Dit blijkt uit cijfers die de universiteit maandag publiceerde. Het aantal eerstejaarsstudenten dat op 1 oktober was ingeschreven aan een bacheloropleidingen van de UvA in 2017 bedroeg 6271, tegenover 5522 op hetzelfde moment vorig jaar: een toename van 14 procent.

Deze stijging valt met name te verklaren door een flinke toename van het aantal internationale studenten. Het aantal studenten uit het buitenland steeg namelijk met 82 procent: van 831 vorig jaar naar 1516 dit jaar. Van deze 1516 studenten is het overgrote deel (1068) afkomstig uit een lidstaat van de Europese Unie.

De internationale studenten kozen, het hoeft weinig verbazing op te leveren, met name voor Engelstalige bachelorprogramma's, zoals business administration (331 internationale studenten) en communicatiewetenschap (186 internationale studenten).

Daarnaast vallen grote aantallen internationale studenten bij studies aan de faculteit der geesteswetenschappen op: literatuurwetenschap en taalwetenschap kregen respectievelijk 62 en 31 internationale studenten. Literatuurwetenschap is sinds vorig jaar een Engelstalige opleiding, terwijl taalwetenschap pas dit jaar de overstap van Nederlands- naar Engelstalig onderwijs maakte.

"We zien dat een internationale omgeving trekt," stelt een woordvoerder van de UvA. "Ook steeds meer Nederlandse studenten kiezen voor Engelstalig onderwijs, omdat ze de internationale samenstelling van die klassen interessant vinden."

Huisvesting
In september was er veel te doen over het grote aantal internationale studenten in de stad. Door de hoge kamerprijzen en het geringe aanbod vonden studenten uit het buitenland moeilijker een kamer. Studentenvakbond ASVA verwerkte vele klachten van internationale studenten die geen kamer konden vinden en soms zelfs in een tent sliepen.

Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen verweet de UvA bij te dragen aan de woningnood in de stad, door het aantal buitenlandse studenten fors te verhogen. "Universiteiten moeten zich afvragen waarom zij de sluizen openzetten voor nieuwe studenten," stelde Ivens.

"We waren verrast over zijn uitspraken," stelt de woordvoerder van de UvA. "Het werven van internationale studenten past in de ambities van het Rijk. Daarnaast is het overgrote deel van de internationale studenten afkomstig uit Europa. Al zouden we het willen, dan nog kunnen we geen stop op de toestroom van internationale studenten zetten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden