8000 Amsterdamse leerlingen kiezen een middelbare school. Hoe?

Deze maand zijn de open dagen van middelbare scholen. Ongeveer 8000 Amsterdamse 8e-groepers kiezen een nieuwe school. Hoe werkt dat dit jaar?

Scholieren op Spinoza20first Beeld Dingena Mol
Scholieren op Spinoza20firstBeeld Dingena Mol

Vanaf deze maand organiseren middelbare scholen open dagen. Daarna kunnen achtstegroepers en hun ouders tot 10 maart voorkeurslijsten voor hun favoriete school invullen.

Het is slim om zo veel mogelijk scholen op je lijst te zetten. Alle voorkeurslijsten gaan in een computer en dan begint de matching.

Iedere leerling krijgt één lotnummer, dat geldt voor alle scholen. Op volgorde van de lotnummers krijg je een zo hoog mogelijke plek toebedeeld op een school van je lijst. Sommige kinderen hebben voorrang omdat ze bijvoorbeeld op een daltonbasisschool zaten en ook naar een dalton-middelbare school willen.

95 procent kans dat je in je top 3 komt
Op 5 april om 15.30 uur wordt de uitslag van de matching bekend.
Vorig jaar kwam bijna 84 procent van de achtstegroepers op zijn favoriete school en 95,5 procent op één van de scholen in zijn top 3.

Maar dit verschilt per basisschooladvies en per school. Het kan gebeuren dat je buiten je top 5 valt of zelfs willekeurig wordt geplaatst, zeker als je te weinig scholen op je lijst zet. Toch vindt ieder kind uiteindelijk een school.

In april wordt op de basisschool nog de eindtoets gemaakt, waarvan de uitslag half mei bekend wordt. Voor sommige leerlingen kan de uitslag van de eindtoets een ophoging van het schooladvies betekenen. Als je op basis van een ophoging naar een andere school wilt, moet je bij overaanmelding eventueel opnieuw loten.

De kennismakingsdagen zijn op dinsdag 21 en woensdag 22 juni.

Overzicht
Het Parool heeft dit jaar geen scholengids, maar gedurende het jaar schrijven we vaak over het onderwijs in de stad. Hieronder vind je veel informatie over hoe de kernprocedure werkt (de manier van aanmelden en loten voor middelbare scholen), welke nieuwe scholen dit jaar zijn begonnen en of je een brede scholengemeenschap of een smalle school moet kiezen:

Een brede of een kleine school? [+]
Excellente scholen waar het het hardst nodig is [+]

Dit zijn de scholen die het afgelopen jaren zijn begonnen of gaan beginnen:

Spinoza20first [+]
Cartesius 2 [+]
VOX [+]
Spring High [+]
De Amsterdamse Mavo [+]
De school voor persoonlijk onderwijs begint komend jaar [+]

Meer informatie over middelbare scholen in de stad:

VO schoolkeuze-website van Vereniging OSVO
de keuzegids van de Gemeente Amsterdam
De scholenzoeker van Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden