800 nieuwe woningen en een brug bij Duivendrechtsevaart

Langs de Duivendrechtsevaart komen 800 nieuwe woningen. Eind 2018 begint de bouw, met als blikvanger een gebouw van 60 tot 70 meter hoog.

Lex Boon
Impressie van de nieuwe hoogbouw in het Amstelkwartier. Beeld Gemeente Amsterdam
Impressie van de nieuwe hoogbouw in het Amstelkwartier.Beeld Gemeente Amsterdam

Ook zal er een nieuwe brug over het kanaal komen, waarmee de Spaklerweg wordt verbonden met de Joan Muyskenweg.

Dat blijkt vrijdag uit het stedenbouwkundig plan (pdf) voor het gebied dat deze week door het college is vastgesteld. De woningen maken onderdeel uit van de nieuwe woonwijk Amstelkwartier.

Centraal in dit deel van het gebied - de tweede fase van Amstelkwartier - staat de monumentale watertoren van 45 meter hoog die in 1911 werd gebouwd voor de Zuidergasfabriek.

De toren krijgt een horecafunctie en wordt het centrale punt van park Somerlust, dat nu alleen nog maar bestaat uit het groen langs de oevers van de Amstel.

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam

Tussen het park en de Duivendrechtse vaart komen drie nog te ontwerpen woonblokken en een toren van maximaal 70 meter hoog. Daarin moeten de 800 woningen komen, waarvan 30 procent sociale huur.

Drie fases
Amstelkwartier wordt in fases ontwikkeld. De eerste fase, waarvan de bouw in 2011 begon, is bijna afgerond. De tweede fase begint volgend jaar met de bouw van 150 woningen en vervolgens de 800 woningen die nu zijn aangekondigd.

Ook moet er een derde fase volgen, op het terrein waar nutsbedrijf Liander nu nog is gevestigd. Als alle drie de fases zijn afgerond wonen er naar verwachting 10.000 mensen in Amstelkwartier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden