Column

80 miljoen voor een Rembrandt: schande of geweldig? Ik kan niet kiezen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Jean Pierre Jans
Beeld Jean Pierre Jans

Op straat schreeuwde iemand tegen mij: 'De twee Rembrandts!' Het klonk alsof om de hoek een accordeonduo aan het spelen was. Ik begreep wel wat de bedoeling was: de schreeuwer wilde dat ik over die schilderijen zou schrijven.

Dat was ik niet van plan, omdat dan zou blijken dat ik van oude kunst en geld helemaal geen verstand heb.

Ik kan wel roepen: 'Wat een schande dat we daar 80 miljoen aan uitgeven, terwijl ouden van dagen zes uur lang op de wc moeten blijven zitten omdat niemand ze komt helpen.' Maar ik zou ook kunnen zeggen: 'Wat geweldig dat we die Rembrandt binnen hebben gesleept, want dat zorgt voor meer toeristen in het Rijks, dus meer inkomsten voor Amsterdam.'

Tussen die twee kan ik niet kiezen, maar dat hoeft niemand te weten. Wat ik al helemaal niet weet, is of deze schilderijen (welke van de twee hebben we eigenlijk gekocht?) zo mooi zijn dat ze 80 miljoen euro per stuk waard zijn. Dat kan ik domweg niet beoordelen, en dat is ook al iets waarvan ik wil dat niemand het weet.

Het zou mij een lief ding waard zijn als ik zou kunnen beweren: 'Tachtig miljoen, dames en heren, dat is een koopje. Zo goedkoop krijgen we een Rembrandt nooit meer.' Ik vind het heel knap dat er mensen zijn die zo'n geoefend oog hebben.

Toch heb ik de jongeheer Six wel eens geïnterviewd - een groot Rembrandtkenner - en die heeft zo'n kundig oog. Zijn voorouders kochten nog rechtstreeks van Rembrandt. Zo'n jonge Six vertrouw ik, en als hij zegt: 'Het is het waard,' dan praat ik hem na.

Luister ik naar hem omdat hij verstand van Rembrandt heeft? Nou, om eerlijk te zijn geloof ik hem vanwege die voorouders. Ik denk: die oude Sixen waren niet gek, een paar van die genen zitten vast nog in die jongen. Maar met zo'n gedachtespinsel moet je niet te koop lopen, want hij is nogal stompzinnig.

Wat ik eigenlijk wel zeker weet, is dat ministers en staatssecretarissen zich ook zo laten leiden in de meeste beslissingen die ze nemen. Echt verstand - bijvoorbeeld van bedrijven en spoorwegen - heeft zo'n mevrouw Mansveld niet, en dat zien we ook. Maar dat kan ze natuurlijk niet laten blijken.

Mansveld mist zo'n jongeheer Six op wie ze blind kan vertrouwen.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden