80 miljoen om leraren voor de klas te houden

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt de komende vier jaar ruim 80 miljoen euro uit leraren langer voor het onderwijs te behouden. Veel jonge docenten stoppen al snel met hun werk voor de klas.

Beeld anp

Veel leraren haken af in de eerste vijf jaar van hun carrière voor de klas: een kwart van hen verlaat het onderwijs nog voordat hun loopbaan goed en wel van start is gegaan. 'Dat is echt onnodige verspilling van talent dat wij hard nodig hebben voor de klas,' vindt onderwijsminister Jet Bussemaker.

De 80 miljoen gaat naar zo'n zestig initiatieven om de aansluiting van pabo's en lerarenopleidingen met de praktijk te verbeteren. Volgens OCW ligt het probleem nu voor een deel bij de begeleiding van jonge docenten.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet ook nog andere redenen. 'Veel starters schrikken zich een ongeluk van de overvolle klassen waar ze voor komen te staan en de werkdruk die dat met zich meebrengt,' aldus een woordvoerder. 'Het salaris is daarnaast ook vaak bescheiden als je bedenkt dat het om hoog opgeleiden gaat.'

Het probleem wordt nu slechts deels aangepakt, vindt de AOb. 'Het zou mooi zijn als ze ook wat zouden doen aan de volle roosters en de volle klassen,' stelt de woordvoerder.

Een van de basisscholen die extra geld krijgt, krijgt dat voor een buddyproject. Beginnende leraren bezoeken elkaars lessen en geven elkaar feedback. Ook gaan ze regelmatig terug naar de lerarenopleiding om daar tips en ervaringen uit te wisselen.

Bij een ander project onderzoeken lerarenopleidingen en scholen samen nieuwe onderwijsconcepten om lessen anders te gaan organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden