Update

'8-jarigen roken nepsigaretten op schoolplein'

Ouders van Arnhemse basisschoolkinderen maken zich zorgen over de zogenaamde 'shishapen', een soort nepsigaret, die zeer populair is onder kinderen. De shishapen, die de smaak van een waterpijp nabootst, is in Arnhemse tabakszaken te koop. De pen wordt ook aan minderjarigen verkocht.

Martijn Verburg
null Beeld Videostill YouTube
Beeld Videostill YouTube

Met lichtgevend uiteinde lijkt het apparaat op een sigaret. De pen bevat geen nicotine en schadelijke stoffen en valt daarom niet onder de Tabakswet. De nepsigaretten produceren waterdamp met smaken als aardbei, vanille en cola en zijn daarom aantrekkelijk voor jonge kinderen.

'Over de longen roken'
Hoewel de pennen geen schadelijke stoffen bevatten, kunnen ze ongezond gedrag in de hand werken. 'De stap naar een gewone sigaret is zo wel erg snel gemaakt', zeggen bezorgde ouders. 'En wat doet dat spul met je op langere termijn. Waterdamp met een smaakje, dat komt dan wel in de longen van een kind terecht'. Een Arnhemse moeder vertelt in dagblad De Gelderlander dat haar dochtertje thuiskwam met de opmerking 'Op het schoolplein vertelde een meisje trots dat ze al over haar longen kon roken.' Volgens de krant verkopen niet alle tabakszaken de pennen. Sommige winkeliers hebben de nepsigaretten bewust uit de schappen gehaald nadat jonge kinderen erom vroegen.

Internet
De pen is vanaf 16 jaar en ouder ook gewoon op internet te koop. Volgens de site shisapen.nl is het apparaat 'volledig veilig'. 'De shishapen bevat de onschadelijke stof propyleenglycol. Vaak wordt er gedacht dat je door gebruik van de pen 'high' wordt of dat het tabak bevat. In tegenstelling tot de gewone waterpijp bevat de shishapen geen tabak dus kan dit niet bedwelmend werken en ook niet slecht zijn voor de longen. Het apparaat wordt vaak vergeleken met de e-smoker (een elektronische sigaret). Net als de e-smoker zou het een goede manier kunnen zijn om te stoppen met roken.'

NSO, de brancheorganisatie voor tabakszaken, adviseert ondernemers om de shishapennen alleen te verkopen aan personen ouder dan 16 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden