8 jaar geëist tegen zussen C. voor drugshandel

Het OM heeft celstraffen van acht jaar geëist tegen de twee zussen C., omdat zij aan het hoofd zouden hebben gestaan van een criminele organisatie, die op grote schaal drugs zou hebben geïmporteerd.

Maarten van Dun
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

De Colombiaans-Amsterdamse zussen Luisa (30) en Aura (41) C., beiden makelaar in Amsterdam, hoorden de eis van 8 jaar cel vanwege 'hun soepele rol en professionaliteit, waarmee enorme hoeveelheden drugs moeten zijn binnengebracht.'

De zussen C. zouden leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie van zeven personen, vooral Colombianen. Vier van hen hoorden eisen van zeven jaar, de laatste moet van justitie vier jaar de cel in.

De groep kwam eind 2013 in beeld nadat het anti-maffiateam van de Italiaanse politie een rechtshulpverzoek deed, nadat was gebleken dat twee criminele Italiaanse broers in Amsterdam in cocaïne zouden handelen.

Makelaarskantoor
De Nederlandse justitie besloot vervolgens zelf ook een onderzoek te starten, onder de naam 13Koelruit. Justitie vermoedt dat de groep ook voor het onderzoek al jarenlang actief was.

Justitie meent dat zussen Aura C. en Luisa C. 'de organisatie aanstuurden.' "Zij gaven de opdrachten."

Via hun makelaarskantoor Key Apartments zouden de zussen de leden van de groep van woningen en adressen hebben voorzien. Luisa C. werd in Frankrijk al eens veroordeeld tot zes jaar cel voor internationale drugshandel.

Aura en Luisa C. hebben altijd volgehouden niets met de drugshandel of de criminele organisatie te maken te hebben gehad.

Advocaat Maarten Pijnenburg van Aura C. zei daarover: "De gestelde criminele organisatie bestaat in elk geval niet uit cliënte en ik ga ervan uit dat de rechtbank tot dezelfde conclusie zal komen. Zeer waarschijnlijk is achter de verkeerde dadergroep aangerend. De geschetste structuur in het dossier komt niet overeen met de werkelijkheid en de conclusies die worden getrokken zijn veelal gebaseerd op aannames, die vaak aantoonbaar niet juist zijn."

Rippers
In talloze afgeluisterde telefoongesprekken ziet justitie een samenwerkingsverband, bedoeld om cocaïne vanuit Zuid-Amerika te smokkelen en te verkopen. Daartoe zou de groep contacten hebben gehad met criminele organisaties in heel Europa.

Met bijnamen als 'Maxima,' 'Federer' en 'Monita' werd onderling in versluierd taalgebruik gesproken. Grote geldbedragen werden verzonden en opgehaald, ook via belwinkels in Amsterdam-West.

Opmerkelijk: één van de leden van de organisatie zou een groep rippers (criminelen die drugs stelen) juist op zijn eigen groep hebben afgestuurd, in de hoop zo extra geld te kunnen verdienen.

Bij huiszoekingen werden geldtelmachines en vacumeerapparatuur gevonden, net als kasboekjes en notities die lijken te gaan over drugs. Eén contact zou voor liefst zeven miljoen euro in de administratie hebben gestaan.

Pleidooi
In Rotterdam werd bij een politieactie in april 2014 honderd kilo cocaïne gevonden, al wordt die vondst niet alle verdachten aangerekend.

Bij huiszoekingen werden papieren aangetroffen over vaarschema's van schepen die voeren tussen Colombia en Europa. Auto's en huizen van de groep waren voorzien van verborgen ruimtes, mogelijk voor drugs of geld.

Eén van de verdachten schreef volgens agenten na zijn aanhouding op de muur van de luchtplaats in het Spaans de tekst: "Wet van de stilte jongens, voor iedereen."

De advocaten zullen later deze maand hun pleidooi houden. Met uitzondering van één man hebben alle verdachten hun betrokkenheid ontkend.

Lees terug: De duistere kringen rond Amsterdamse makelaar Aura C.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden