8 jaar cel voor fatale steekpartij Amsterdam

De Duitse Griek Tzeichoun E. (30) krijgt acht jaar cel voor het ombrengen van de 51-jarige Frens Smit, die op 4 mei vorig jaar dood was gevonden in zijn huis aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West.

De man uit Hannover krijgt 8 jaar cel Beeld anp
De man uit Hannover krijgt 8 jaar celBeeld anp

Hij was waarschijnlijk één of twee dagen tevoren overleden aan snijwonden.

Dat E. ook Smits waardevolle Griekse iconen stal, acht de rechtbank niet bewezen. Twee van de iconen zijn weliswaar gevonden in E.'s woning in Hannover, gewikkeld in een jas en een deken uit Smits huis, maar dat bewijst volgens de rechters nog niet dat hij ze gestolen had.

Mede om die reden krijgt E. niet de zestien jaar cel die justitie had gevorderd, maar slechts de helft.

De rechtbank ziet volop bewijs dat Tzeichoun rond de dood van Smits in diens woning is geweest - hetgeen hij stellig ontkent. Zo werd zijn dna gevonden op een onderbroek in de badkamer, in een bloedspat van het slachtoffer, op een prop wc-papier in de wc, op een handdoek, op een waterflesje en op sigarettenpeuken in de asbak in Smits woonkamer.

Op een mok zat zijn vingerafdruk.

Dat het dna van de verdachte onder meer in Smits bloed zat, bewijst volgens de rechters dat een worsteling heeft plaatsgevonden rond het moment waarop hij de fatale snijwonden opliep.

Dat E. een tweelingbroer heeft van wie het dna ook kan zijn - aangezien eeneiïge tweelingen hetzelfde dna hebben - acht de rechtbank 'niet aannemelijk'.

Aangezien de rechters niet bewezen achten dat E. Smits iconen heeft gestolen, veroordelen ze hem evenmin voor het doden van Smit met het oogmerk de diefstal te vergemakkelijken of te voorkomen dat hij zou worden gepakt.

Dat hij Smit mogelijk uit zelfverdediging heeft gedood omdat hij niet anders kon, zoals zijn advocaat had aangevoerd, verwerpen de rechters, ook omdat de verdachte zich zelf nooit op noodweer heeft beroepen.

E. mag zijn straf in Duitsland uitzitten. Dat was een voorwaarde waaronder Duitsland hem aan Nederland had overgedragen.

Lees meer: OM eist 16 jaar cel voor doden man in West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden