lijstje

8 escaperooms in Amsterdam voor een uurtje spanning

Je vrijwillig laten opsluiten om al puzzelend zo snel mogelijk weer te ontsnappen: escape rooms. Amsterdam telt er inmiddels tientallen, in allerlei soorten en maten. Waar moet je heen voor een goede escape room?

Het Parool
The Submarine Beeld Locked Amsterdam
The SubmarineBeeld Locked Amsterdam

Sherlocked
Sherlocked, gevestigd in de Beurs van Berlage en een van de eerste escaperoom-bedrijven in Amsterdam, heeft twee opties: The Architect, een 'klassieke' escaperoom waarbij je het mysterie rond een verborgen studeerkamer moet ontrafelen en 'break-in experience' The Vault, waarbij je niet wordt opgesloten maar je juist naar binnen moet zien te komen om een kluis te kraken. Denk aan groene lasers en échte kluizen. Eng zijn de spellen geen van beiden, claustrofobisch word je er ook niet van. De moeilijkheidsgraad verschilt wel flink.
The Architect / The Vault
Slagingspercentage: 75% / 20%
Minimale leeftijd: 14 jaar
Tijd: 60 minuten / 90 minuten
Capaciteit: 2-6 personen / 4-6 personen
Prijs: €119-€129 per spel / €129-€149 per spel

Bijlmerbajes ontgrendeld
In de voormalige Bijlmerbajes kun je je als een ware crimineel laten opsluiten én nog iets te weten komen over de spraakmakende figuren die daadwerkelijk ooit in deze iconische gevangenis vast zaten. Ontsnappen doe je door te puzzelen, je in de personages te verplaatsen én samen te werken. Een gevangenis is niet bepaald het summum van gezellig, maar eng is de escaperoom niet. Al blijven de 'cipiers' wel angstaanjagend goed in hun rol.
Slagingspercentage: 30%
Minimale leeftijd: met begeleiding vanaf 14 jaar, zelfstandig vanaf 18 jaar
Tijd: 60 minuten
Capaciteit: 5-10 personen
Prijs: €170

Posthoornkerk escape
Hou je wel van thrillers en horror? Dan zit je goed in de escaperoom van Logic Locks in de Posthoornkerk. In de catacomben hebben ze een escaperoom (met theateraspecten) gebouwd waar je de bibbers van krijgt. Niet alleen pure horror in de zin van de ene 'jumpscare' na de andere, maar meer 'een pyschologisch drukkende ervaring,' aldus de makers. Laten we dit zeggen: bang voor het paranormale moet je hier niet zijn.
Slagingspercentage: 40% (maar eigenlijk zijn er gewoon twee verschillende eindes mogelijk)
Minimale leeftijd: 16 jaar
Tijd: 63 minuten
Capaciteit: 2-6 personen
Prijs: vanaf €24 per persoon

The Submarine
In The Submarine van Locked.Amsterdam treed je in de voetsporen van journalist Hugo Laanen. Hoewel je bovengemiddeld veel technische snufjes in deze escaperoom aantreft, voert het verhaal de boventoon: dat van de vermissing van Sovjet-onderzeeër K-129. Oftewel: complottheorieën ontrafelen en puzzelen tot je een ons weegt. Of zoals de organisatie het omschrijft: zoeken naar de oplossing in plaats van de sleutel onder het tapijt.
Slagingspercentage: 70%
Minimale leeftijd: 14 jaar
Tijd: 90 minuten
Capaciteit: 2 - 6
Prijs: €75 - €139 per spel

Black Out
Naast dineerconcept 'Dineren in het donker' op de Amsteldijk zit escaperoom Black Out. Daar moet je een drugsdeal rond zien te krijgen ten tijde van een stroomstoring: een black out. Verwacht geen technische hoogstandjes of heel serieuze escaperoom, maar wel een confrontatie met je eigen gebreken zodra het zicht je wordt ontnomen. Voelen, zoeken én - heel belangrijk - luisteren: je kunt de opdrachten namelijk niet nalezen. Gelukkig ben je niet alleen: in de ruimte is een blinde gids aanwezig om je af en toe te helpen.
Slagingspercentage: 70%
Minimale leeftijd: onder begeleiding vanaf 7 jaar, zelfstandig vanaf 14 jaar
Tijd: 60 minuten
Capaciteit: 2-8 personen
Prijs: vanaf €17,50 per persoon

Questomatica
Wie niet zo van de cijferslotjes is, maar wel graag met z'n tengels overal aan zit, komt aan z'n trekken bij de escaperooms van Questomatica. Er zijn twee opties: Arcade Invasion, waar je je in een videospelwereld uit de jaren 90 waant (inclusief laserguns) en het iets mysterieuzere Wake Up, waar je de droomwereld van Mathilde betreedt en haar moet helpen wakker te worden. Ga je met je collega's? Vraag de 'conscious escape' aan en krijg na afloop feedback op jullie samenwerkingsvaardigheden.
Arcade Invasion / Wake Up
Slagingspercentage: 40% / 50%
Minimale leeftijd: onder begeleiding vanaf 8 jaar, zelfstandig vanaf 16 jaar
Tijd: 60 minuten
Capaciteit: 2-6 personen / 2-5 personen
Prijs: Vanaf €24 per persoon / Vanaf €22 per persoon

Een beetje gameskills zijn niet noodzakelijk, maar het helpt natuurlijk wel Beeld Questomatica
Een beetje gameskills zijn niet noodzakelijk, maar het helpt natuurlijk welBeeld Questomatica

Escape Factory
Met maar liefst 11 escaperooms en ruimte voor 220 personen doet de Escape Factory zijn naam eer aan. Voor de mooiste, meest hightech of verhalende escaperooms moet je hier niet zijn. Maar het is bij uitstek wel de plek voor grote groepen. Zeker omdat ze van escaperooms Infiltrate, Sabotage, Wild Joe en Scarabee twee versies hebben, waardoor je als teams tegen elkaar kunt strijden. Ideaal om de druk nog wat op te voeren.
Slagingspercentage: 50%
Minimale leeftijd: zelfstandig vanaf 13 jaar, jonger met begeleiding
Tijd: 60 minuten
Capaciteit: 2 - 6 personen
Prijs: Vanaf €95 per escaperoom

Mystery City
Is het een speurtocht? Of toch een escaperoom? Een beetje van beide: tijdens Mystery City ga je met een koffer op pad om een mysterie in de stad op te lossen. Geen technische snufjes, alles is analoog. Aan de hand van de Amsterdamse geschiedenis en architectuur dien je de raadsels op te lossen, cijfersloten te kraken en koffertjes te openen. Handig: er zijn geen vaste tijdslots, dus je kunt het spel op ieder moment van de dag doen. Al is het in het donker natuurlijk wel wat lastiger.
Slagingspercentage: 90%
Minimale leeftijd: zelfstandig vanaf 16 jaar, daaronder met begeleiding
Tijd: 120 minuten
Capaciteit: 2 tot 5 personen,. Ben je met meer, dan worden er teams gemaakt
Prijs: €25 per persoon

Lees ook: Amsterdam heeft een nieuwe trend: de escaperoom

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden