7x een fijne Amsterdamse heuvel om van af te roetsjen

Ga niet de weg op, zo luidt het advies van Rijkswaterstaat. Daar sluiten wij ons bij aan - behalve als je van plan bent met de slee het winterse weer te trotseren. Dit zijn de betere Amsterdamse heuvels om van af te roetsjen.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos is aangelegd in Engelse Landschapstijl. Bochtige waterpartijen, glooiende grasvelden én hoogteverschillen. Met als absolute favoriet onder Amsterdammers met een slee: de Hazenheuvel. Met een klassieke houten slee of een nieuwerwetse kunststoffen variant kun je van de Hazenheuvel lekker naar beneden.

In 1981 was het sleetje-rijden al duidelijk favoriet in het Amsterdamse Bos Beeld anp
In 1981 was het sleetje-rijden al duidelijk favoriet in het Amsterdamse BosBeeld anp

IJburg

IJburg
Op het nieuwbouweiland en specifiek op Blijburg is het met de juiste hoeveelheid sneeuwval fijn sleetje-rijden. Rondom het stadsstrand zijn heuvels zand gevormd en mits de laag sneeuw goed dekt (en zanderige remsporen achterblijven) kan elke Amsterdammer zonder sneeuwvrees hier zijn hart ophalen. Ook het Diemerpark (tot 1973 gebruikt als vuilstortplaats) kent fijne hellingen.

Rietlandterras
Met een rotvaart van het dak van de Piet Heintunnel? Bij het Rietlandterras is het goed te doen, mede ook vanwege het hekwerk aan de weg - zo schiet het kroost niet linea recta onder de auto.

Westerpark
Ook kinderen (en volwassenen) in West kunnen hun slee uit de bergruimte tevoorschijn halen want in het Westerpark is het aangenaam glijden. Daar waar je in de zomer naar hartelust kunt badderen en zonnen, ligt aan de andere kant een heuvel waar je in de winter dan weer heerlijk vanaf kunt sleeën.

Sneeuw + helling = fijne glijbeurt Beeld anp
Sneeuw + helling = fijne glijbeurtBeeld anp

Museumplein
De driehoekige helling die als ingang van de parkeergarage op het Museumplein dienstdoet, meet op het hoogste punt zeven meter. Tegen het metershoge 'ezelsoor' werd eind jaren negentig fanatiek geprotesteerd - het ontwerp zou niet in het straatbeeld passen. Die kritiek werd terzijde geschoven, en nu schittert de omstreden helling voor groots vertier op de slee.

Amstelkwartier
Sneeuw is gemaakt van water. En laat nu net naast het kantoor van Waternet, in de bocht bij de Amstel, een mooi heuveltje zijn om op de slee van af te glijden. Met uitzicht op de kantoortorens bij het Amstelstation waan je je niet echt in de natuur, maar het zicht op de Amstel maakt dat misschien weer een beetje goed.

Door de schuine helling op het Museumplein zijn hoge snelheden op de slee te behalen Beeld anp
Door de schuine helling op het Museumplein zijn hoge snelheden op de slee te behalenBeeld anp

Gaasperpark
In Zuidoost trek je met je slee het best naar het Gaasperpark. Desnoods eerst een paar haltes met de metro, want vlakbij metrohalte Gaasperplas ligt een fijn sleeheuveltje. Op en af, op en af, en als je geen zin meer hebt snel ergens opwarmen met warme choco.

Sloterpark
Amsterdam ligt natuurlijk niet in de Limburgse heuvels, maar wie goed zoekt komt ook in Amsterdam hier en daar een hellinkje tegen. Zo ook in het Sloterpark. Hoog hoeft het ook niet te zijn, met een paar meter helling kan je al een aardig vaartje maken.

Missen we in dit overzicht een fijne hotspot voor een koude tocht bergafwaarts? Schroom ons dan niet te mailen.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden