74 procent van de leerlingen kan terecht bij school van eerste voorkeur

Bijna alle nieuwe brugklassers komen op één van hun drie favoriete scholen terecht: 95 procent van alle 7500 achtstegroepers. Toch zijn er nog 75 kinderen die niet eens bij een van hun eerste vijf voorkeursscholen zijn geplaatst.

Beeld anp

Dat blijkt vandaag uit de resultaten van het nieuwe matchingsysteem dat is ingevoerd om het plaatsen op de zeventig Amsterdamse middelbare scholen eerlijker te laten verlopen. 74 procent van de achtstegroepers is op de school geplaatst van zijn eerste voorkeur. De 75 kinderen die buiten hun top 5 vallen, kunnen op een school terecht waar plek is.

In voorgaande jaren werden elk jaar zo'n 500 kinderen uitgeloot voor hun favoriete middelbare school, met grote teleurstelling en stress tot gevolg. Pas als de eerste loting was geweest konden kinderen nog terecht bij scholen waar nog plek was, meestal de minst populaire scholen.

Ouders nog niet positief
In opdracht van de gemeente ontwikkelden econometristen van de VU en de UvA een nieuw systeem van loten, dat nu 'matching' heet. In dit systeem geef je zo veel mogelijk voorkeuren op. Een van de voordelen was dat kinderen niet meer strategisch hoefden te kiezen. De kans zou bovendien groter zijn om bij een school uit de top 3 terecht te komen.
De achtstegroepers krijgen vandaag, morgen of uiterlijk maandag bericht of ze zijn geplaatst.

Ouders zijn nog niet positief. Ouderplatform Vrije Schoolkeuze Amsterdam vindt de resultaten teleurstellend. 'Nu moeten meer kinderen genoegen nemen met een tweede- of derdevoorkeursschool,' schrijft een ouder op het forum. De vereniging van schoolbesturen Osvo is juist tevreden. Wethouder Simone Kukenheim is ook enthousiast. 'Maar ik begrijp dat het zuur is als je niet op je favoriete school terechtkomt.'

Meer controle
Het idee achter het nieuwe systeem is dat de pijn eerlijker wordt verdeeld. Vorig jaar werden 518 achtstegroepers nog uitgeloot, die vervolgens helemaal opnieuw een school moesten zoeken. Nu hebben leerlingen meer controle over hun keuze: dit jaar bezochten meer achtstegroepers dan ooit open dagen. Zo wisten ze in elk geval dat hun voorkeurslijst, die soms wel 21 scholen telde, uit scholen bestond die ze hadden gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden