730.00 aangiftes moeten over

DEN HAAG - De 730.000 digitale belastingaangiftes over 2007 die nu al zijn ingediend zijn door een fout in het computersysteem van de Belastingdienst onbruikbaar geworden.Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft besloten in te grijpen en het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn te reorganiseren.

Mensen die al aangifte hebben gedaan krijgen binnenkort een brief waarin hen wordt gevraagd opnieuw aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. De fiscus rekent erop dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat.

Het is niet voor het eerst dat de Belastingdienst kampt met ict-problemen. De Jager wil nu dat er een afdeling 'ict regie en architectuur' komt die direct onder de ambtelijke en politieke leiding vanuit het ministerie voor een sterke centrale sturing zorgt.

Daarnaast worden alle test- en implementatietrajecten herzien en worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in het hele verwerkingstraject van de belastingaangiftes.

De fiscus kampt al jaren met verouderde systemen, waardoor achterstanden zijn ontstaan en fouten worden gemaakt.

De politiek heeft de problemen verergerd, zegt hoogleraar belastingrecht Gerard Meussen. Sinds 2006 is de Belastingdienst ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de huur- en zorgtoeslag, terwijl het personeelsbestand kromp.

Meussen: ''Ze wilde een afgeslankte dienst met meer taken.''

Door de vraag naar fiscalisten zijn veel jongeren naar beter betaalde banen bij accountantskantoren vertrokken en ontbreekt het de dienst aan voldoende controleurs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden