7000 euro boete voor ex-zegsvrouw Del Ponte

De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft vandaag de veroordeling van Florence Hartmann wegens minachting van het hof bevestigd. De oud-woordvoerster van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte moet een boete van 7000 euro betalen.

ANP/Redactie
Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. © anp Beeld
Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte. © anp

Hartmann had in 2007 in een boek uit vertrouwelijke documenten van het tribunaal geciteerd. De Française betoogde dat rechters in het Milosevic-proces in 2004 Servië hebben geholpen geheime documenten uit handen van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te houden. Dat andere VN-hof in Den Haag behandelde toen een genocideklacht die Bosnië tegen de regering in Belgrado had aangespannen.

Die zaak liep met een sisser af voor Servië. Dat vreesde tot een hoge schadevergoeding te worden veroordeeld, onder meer wegens vermeende betrokkenheid bij de volkenmoord in Srebrenica. Volgens Hartmann en andere waarnemers had de veroordeling van Servië veel scherper kunnen uitvallen, als de ICJ-rechters alle stukken hadden gezien.

Het ging om verslagen van vergaderingen van de Opperste Defensieraad van Joegoslavië in Belgrado tijdens de Bosnië-oorlog (1992-1995). Op verzoek van Servië 'verzegelden' de rechters in de zaak tegen ex-president Milosevic de documenten. Dat gebeurt vaker, als staten geheime documenten beschikbaar stellen voor rechtszaken wegens oorlogsmisdaden voor het tribunaal.

Volgens Hartmann diende haar publicatie in het boek Paix et châtiment: Les guerres secrètes de la politique et de la justice internationales (Vrede en bestraffing: de geheime oorlogen van de internationale politiek en de internationale hoven) de geschiedschrijving en het openbaar belang. De journaliste, oud-correspondente van Le Monde in Joegoslavië, beriep zich op haar vrijheid van meningsuiting.

Volgens de beroepsrechters van het tribunaal wordt die vrijheid beperkt door maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van vertrouwelijke informatie te voorkomen. Het tribunaal moet vertrouwelijkheid kunnen opleggen om verzekerd te blijven van de medewerking van staten, aldus de Kamer van Beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden