Update

700.000 mensen vieren feest in Amsterdam

Op Koninginnedag hebben naar schatting ruim 700.000 mensen feest gevierd in Amsterdam. Dat zijn er minder dan eerdere jaren. Dat heeft de gemeente maandagavond laten weten.

Publiek tijdens het gratis koninginnedagfeest van Slam!FM op het Java-eiland in Amsterdam. Beeld anp
Publiek tijdens het gratis koninginnedagfeest van Slam!FM op het Java-eiland in Amsterdam.Beeld anp

Volgens de gemeente waren er ook fors minder incidenten. Maandag rond 18.00 uur had de politie 175 incidenten geteld, vorig jaar rond dat tijdstip waren dit er 697. Het aantal arrestaties lag met 51 lager dan de 69 van vorig jaar. Van deze arrestaties waren er 10 gerelateerd aan overmatig alcoholgebruik. Hiermee was de viering beheersbaar, aldus de gemeente.

Opvallend noemt de gemeente dat dit jaar meer mensen uit de stad zelf Koninginnedag in Amsterdam vierden. Ook viel het aantal gezinnen dat naar de hoofdstad kwam op. Door de betere spreiding van evenementen was er veel ruimte voor kleine feestjes en vrijmarkten. De gemeente noemt de sfeer 'gemoedelijk'.

Bij de EHBO-posten zijn ongeveer 300 mensen gezien. In veel gevallen ging het om drank en/of drugsgebruik. De meesten konden ter plaatse worden geholpen, slechts 3 personen moesten met ambulance worden vervoerd.

De instroom van bezoekers leek dit jaar iets later op gang te komen. De piek lag tussen 12.00 en 14.00 uur. De uitstroom van bezoekers kwam rond 17.00 uur op gang. Rond 19.00 uur waren 67.000 mensen per trein alweer vertrokken.

Amsterdam zag het aantal bezoekers jaarlijks stijgen van 610.000 in 2004 naar 800.000 in 2011. Burgemeester Eberhard van der Laan besloot daarom dit jaar grote feesten en evenementen te spreiden over de stad. Dat beleid lijkt effect te hebben: in de binnenstad van Amsterdam was het iets rustiger dan voorgaande jaren. Op de grote feesten en op de kindervrijmarkt in het Vondelpark was het wel erg vol.

Volgens de gemeente leverde het geen problemen op dat het evenemententerrein op het Java-eiland al sinds de ochtend vol was. De autoriteiten slaagden erin de stroom bezoekers voor dit feest van Slam!FM om te leiden naar de binnenstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden