70 uur in de rij voor Harry Styles: 'Gezellig, koud en pijnlijk'

Ze hebben het ijskoud, geen gevoel meer in hun tenen, een zere kont en zijn doodmoe door slaapgebrek. Tientallen fans van Harry Styles wachten al dagen in de kou voor de deur van Afas Live, waar hun idool woensdagavond optreedt. 'Ik ben bang dat ik straks flauwval.'

Sommige fans wachten al zeventig uur bij Afas Live. Beeld anp
Sommige fans wachten al zeventig uur bij Afas Live.Beeld anp

Het is een bijzonder gezicht. Voor de deur van het poppodium naast de Arena zitten tientallen fans bedekt onder dekens en warmtelakens tussen hekken en in vierkante vakken. De temperatuur schommelt rond de 7 graden Celsius en het is mistig - oftewel: ijskoud. En dan te bedenken dat de meesten hier ook de nacht hebben doorgebracht. En de nacht daarvoor. En de nacht dáárvoor.

Beveiligers en twee politieagenten houden de boel in de gaten, maar van chaos is geen sprake. Daar hebben de fans zelf voor gezorgd met een bandjessysteem. Hoe eerder je er was, hoe hoger je nummer en hoe verder je vooraan in de rij mag zitten, zodat je als eerste naar binnen kan rennen. Een plekje vooraan bij het podium, daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Maar hoe zorg je dat je echt de eerste bent? Nou, als er je zoals Amber van der Ent (22, Rotterdam) en Floortje Jansen (19, Doesburg) al sinds zondagmiddag bent. De twee diehard fans hebben op internet polsbandjes gekocht en houden op die manier in de gaten wie recht heeft op welke plek in de rij.

Surveillancerondjes
"Eerst zaten we onder het viaduct van het treinstation, omdat we hier nog niet mochten zitten. We liepen constant surveillancerondjes om te kijken wie er allemaal voor Harry kwamen. Dan gaven een bandje met een nummer, zodat het wel eerlijk zou verlopen" vertelt Amber, die er speciaal vakantiedagen voor heeft opgenomen. Volgens haar 'gaat het altijd zo' met concerten waar fans al vroeg komen om een plekje vooraan te bemachtigen.

Floortje en Amber wachten inmiddels al zo'n zeventig uur. "Ik heb weinig geslapen, weinig gegeten en veel stress, maar ik voel me goed. Ik leef op adrenaline," zegt Amber.

Toch zijn ze niet constant buiten. Zo nu en dan glippen ze er even tussenuit om naar de wc te gaan of eten te halen. Of ze gaan naar het hostel in de buurt waar ze een kamer hebben geboekt om op te kunnen warmen. Maar niet te lang, want dan worden de anderen boos. Amber schat in dat ze in totaal 9 uur binnen zijn geweest om te douchen en een dutje te doen.

Moeder Gans
Toch zijn ze niet ontevreden over hoe alles verloopt. In tegendeel. Floortje: "Ik ben gerustgesteld dat alles is gegaan volgens plan. Iedereen zit en luistert naar ons. We voelen ons een soort moeder Gans met heel veel kuikentjes." Amber is wel bang dat ze zal flauwvallen of een paniekaanval krijgt als ze eenmaal naar binnen mag. "Dat heb ik in Parijs ook al een keer meegemaakt toen ik eindelijk naar binnen mocht."

Amber (links) en Floortje staan helemaal vooraan Beeld Josien Wolthuizen
Amber (links) en Floortje staan helemaal vooraanBeeld Josien Wolthuizen

Iets verderop in de rij zitten Rowenda van Zundert (20, Zundert) en Tessa Verbiest (24, Gent) met vier andere meiden. Sommigen spijbelen van school, anderen werken al en hebben vrije dagen opgenomen. Ze kenden elkaar nog niet, maar zijn inmiddels dikke vriendinnen. Fan zijn van Harry en daarvoor uren in de kou wachten schept een band. "Het is gezellig, koud en pijnlijk," vat Verbiest de situatie samen. Pijnlijk? "Mijn kont begeeft het en ik kan me amper meer bewegen. Ik ben niet zo lang geleden geopereerd."

Mooi karakter
Floortje wil trouwens benadrukken dat het de meeste fans echt niet alleen om het uiterlijk van Harry Styles te doen is. "Iedereen denkt dat altijd dat we alleen fan zijn omdat we hem knap vinden, maar daar zou ik niet zeventig uur voor in de rij gaan zitten. Als ik alleen voor zijn knappe gezicht kwam, zocht ik wel een foto op Google. Harry is echt een leuk mens met een mooi karakter en zijn muziek is geweldig."

Gelukkig is het lange wachten bijna voorbij. Om 18.30 uur gaan de deuren van Afas Live open. Harry Styles wordt rond 21.00 uur op het podium verwacht en zal anderhalf uur optreden.

Rowena (links) en Tessa hebben vrienden gemaakt in de rij Beeld Josien Wolthuizen
Rowena (links) en Tessa hebben vrienden gemaakt in de rijBeeld Josien Wolthuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden