Plus

7 tips voor de soepele aankoop van een huis in Amsterdam

Op de krankzinnige Amsterdamse huizenmarkt moet je als er wat moois voorbijkomt meteen toeslaan. Zeven tips voor een soepele aankoop.

'De onderhandelingen beginnen op het moment dat de deur opengaat' Beeld Laura Van Der Bijl
'De onderhandelingen beginnen op het moment dat de deur opengaat'Beeld Laura Van Der Bijl

1. Oriënteren

Vóór de economische crisis kon je ongeveer zesmaal je jaarsalaris lenen en tegenwoordig staat daar ongeveer een factor vijf voor. Stel dat jij en je partner ieder 40.000 euro per jaar verdienen dan leert een simpele invuloefening op Hypotheker.nl dat je rond de vier ton kunt lenen.

De maandlasten komen meer op 1559 euro bruto, na aftrek van de rente is dat 1332 euro. Zoeken tot 400.000 euro geeft op Funda meer dan 2200 woningen in Amsterdam, dus het is handig om een paar buurten te selecteren.

Criteria als vierkante meters, staat van onderhoud, buurt en wat je daarvoor betaalt, tellen mee. Als je onzeker bent over het aankoopproces, is het verstandig een aankoopmakelaar in te huren. Hij of zij zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt, regelt of controleert alle juridische stukken en houdt de financiering in de gaten.

2. Bezichtigen

Let niet op die vergeelde trouwfoto aan de wand van de huidige bewoners, maar check meteen de staat van het onderhoud; een kwestie van goed kijken en vragen stellen.

Belangrijk is bijvoorbeeld het jaar waarin de cv-ketel is geplaatst, want die is duur. Kom ook altijd een half uurtje eerder; hoe voelt het om in die lokale supermarkt rond te lopen, welke auto staat er voor de deur bij de buurman en hoe zien de voortuintjes eruit?

Jeroen Stoop, eigenaar van Makelaarsland, heeft nog wel wat tips. "Let bij een bezichtiging op de bouwkundige staat, de omgeving, het omgevingsgeluid, de genoemde voorwaarden en de lichaamstaal van de makelaar."

"De onderhandelingen beginnen op het moment dat de deur opengaat. Wat wordt verteld, zijn er kapers op de kust, hoe lang staat het in de verkoop en komt het hele verhaal geloofwaardig over? De kunst is de juiste vragen te stellen en te kijken of je ergens doorheen kunt prikken."

3. Onderhandelen

Als je een mooi huis tegenkomt in een relaxte buurt, doe dan een kansrijk bod. Ga niet de grote onderhandelaar uithangen als je dat niet bent, want de andere partij zal dat herkennen en toeslaan.

Zorg dat het openingsbod redelijk is; anders word je later in het verkoopproces niet serieus genomen.

Stoop: "Onderhandelen is ontzettend lastig. Maak vooraf een goede overweging, bewaar de rust en verberg emoties. Kies vooraf een strategie: begin hoog en wijk niet veel meer af van je eerste bod, begin laag en doe veel water bij de wijn, of doe een enkel bod en that's it. Neem ook alle randvoorwaarden mee in je bod zoals de oplevering of losse spullen."

4. Onderzoeksplicht

Als jouw bod is geaccepteerd, moet je snel doorpakken voor de definitieve financiering. Kenners, zoals Stoop van Makelaarsland, adviseren om daar vooraf mee te beginnen. Daardoor voorkom je het stressvolle wachten op banken.

Voordat je het geld 'regelt' bij de bank ben je als koper verplicht te onderzoeken wat de juridische én technische staat van het huis is. Dat kan via een bouwkundige of de makelaar.

Voordat je koopt, is het handig het bestemmingsplan voor de buurt te bekijken; wat kun je in de toekomst voor veranderingen in de omgeving verwachten?

Via Bodemloket.nl kun je controleren of er sprake is van bodemverontreiniging. Ook handig: check of er erfpacht op zit, want in dat geval word je geen eigenaar van de grond en daardoor is het lastiger de hypotheek rond te krijgen.

'Je bent als koper verplicht te onderzoeken wat de juridische én technische staat van het huis is' Beeld Laura Van Der Bijl
'Je bent als koper verplicht te onderzoeken wat de juridische én technische staat van het huis is'Beeld Laura Van Der Bijl

5. Koopcontract tekenen

Is er overeenstemming over de verkoopprijs dan volgt het koopcontract. Als je een makelaar hebt, zal hij of zij dat voor je regelen, maar je kunt zelf een eind komen (op internet staan prima modellen).

Na het ondertekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen de tijd om - zonder opgaaf van redenen - onder het contract uit te kunnen. Het is belangrijk om er altijd wat ontbindende factoren in op te nemen; voorbehoud van financiering bijvoorbeeld.

Dan heb je zes tot acht weken (net wat je afspreekt) om de financiering rond te maken. Als het einde van die periode nadert, is het zaak een nieuwe termijn af te spreken. Ook kun je een voorbehoud maken van technisch onderhoud. Je spreekt in dat geval een maximaal bedrag aan onderhoud af dat uit de technische keuring mag komen.

'Het is belangrijk om er altijd wat ontbindende factoren in op te nemen' Beeld Laura Van Der Bijl
'Het is belangrijk om er altijd wat ontbindende factoren in op te nemen'Beeld Laura Van Der Bijl

6. Hypotheek afsluiten

Zo'n hypotheek blijft natuurlijk ingewikkeld, daarom moet je een paar basisprincipes weten als je bij de bank of je hypotheekadviseur zit.

Basis is dat je geld leent met stenen als onderpand en dat bedrag los je beetje bij beetje af, waarna het huis na dertig jaar van jou is. Sinds 2013 (en de ellende in de huizensector tijdens de crisis) moet elke nieuwe hypotheek van annuïteiten of lineaire vorm zijn.

Je moet altijd in dertig jaar aflossen en mag geen gedeelte aflossingsvrij meer nemen. Dat kan alleen nog bij 'bestaande' hypotheken. Met het 'inzicht' dat je bij annuïteiten altijd hetzelfde bedrag betaalt (voor rente en aflossing) en bij lineair steeds minder aflossing kom je een eind. De beste tip is dat je duidelijkheid moet eisen van de bank of tussenpersoon: accepteer die vage brieven met ingewikkelde renteconstructies niet.

7. Overdracht

Vlak voordat de champagne vloeit op je splinternieuwe stoepje check je nog even of het huis zoals afgesproken wordt opgeleverd. Mogelijk ben je overeengekomen om zaken als kasten over te nemen en dan moet je opletten of alles er is.

Daarna ga je naar de notaris (of naar je computer) en teken je met de verkopende partij de leveringsakte/transportakte, waarin staat dat je eigenaar bent van het huis. Ook teken je de hypotheekakte waarbij je tekent voor het bedrag dat je leent met de woning als onderpand.

O ja, check eens de tarieven en recensies op Degoedkoopstenotaris.nl. Die bedragen variëren van ongeveer 800 tot 1300 euro voor een overdrachts­akte en van 300 tot 800 euro voor een hypotheekakte. Vergeet niet dat je een samenlevingscontract moet hebben als je samen een huis koopt. Je moet toch samen de hypotheek aflossen.

'Vlak voordat de champagne vloeit op je splinternieuwe stoepje check je nog even of het huis zoals afgesproken wordt opgeleverd.' Beeld Laura Van Der Bijl
'Vlak voordat de champagne vloeit op je splinternieuwe stoepje check je nog even of het huis zoals afgesproken wordt opgeleverd.'Beeld Laura Van Der Bijl

'In een week kan nèt'

Hoe snel kun je eigenlijk een huis kopen?

Jeroen Stoop, directeur en eigenaar van Makelaarsland, denkt dat een week nèt kan. "Dan moet je op maandag de koopovereenkomst tekenen en kun je op vrijdag naar de notaris. In die tussentijd moet de bank dan alle stukken hebben voor de financiering en het rondmaken. Dat zal niet meevallen."

Stoop vindt snelheid trouwens niet zo nodig. "Je kunt beter wat tijd nemen als koper; let bijvoorbeeld goed op de periode in de ontbindende voorwaarden want banken hebben echt tijd nodig."

"Ik denk dat we steeds meer naar een situatie toegaan waarbij je de complete financiering vooraf regelt zodat het daarna snel kan gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden