Plus

7 tips voor citytrips met kleine kinderen

Een weekje New York of paar dagen Antwerpen onmogelijk vanwege een dreinende peuter of kleuter? Onzin, stelt Eva Munnik, schrijver van de reisgids Kids & the City. 'Zeker jonge kinderen zijn heel goed te brainwashen.'

Tips voor citytrips met kleine kinderen Beeld Jip van den Toorn
Tips voor citytrips met kleine kinderenBeeld Jip van den Toorn

Tip 1: Kies een stad die past bij de leeftijd van je kind
Want elke stad heeft een eigen dynamiek en stelt eigen ­eisen aan de bezoeker. De grootte, de attracties, de mogelijkheden. Is Londen een walhalla voor pubers, zo is Stockholm misschien meer iets voor kleuters.

De Amsterdamse Eva Munnik (42), moeder van dochter Reza (7) en schrijver van de reisgids Kids & the City: "Ik vind Porto bijvoorbeeld een stad waar je niet naartoe moet met avontuurlijke kinderen in de wegloopleeftijd - daarmee bedoel ik peuters en kleuters van twee, drie, vier jaar. De kades daar zijn niet afgeschermd, ze wandelen zo de rivier de Douro in."

Tenzij je de kinderen in een tuigje laat lopen, maar daar heeft dan weer niet iedereen zin in. Is Porto verder wel kindvriendelijk? "Heel erg. Alleen die ­kabelliften al, ­kinderen kraaien het uit van plezier."

Tip 2: Een stedentrip met kind is anders dan zonder kind
"Dat is echt regel nummer één," zegt Munnik. "Denk vooral niet, geen moment, dat je een stedentrip kunt maken zoals je dat gewend was te doen zonder kind. Dat is pertinent onmogelijk, en bovendien een soort kindermishandeling." Reken dus op iets ingewikkelders, op iets wat meer voorbereiding vergt en een hoop gegoogel, maar dat is onontkoombaar.

"Van die uitzoekerij moet je de charme leren inzien, maar een stedentrip is nou eenmaal anders met een kind. Neem New York. Zonder kind doe je de highlights en de musea, met kind zat ik de hele dag in een speeltuin." Dat noopt tot omdenken, zoals Munnik het noemt: opnieuw leren kijken.

Weliswaar stond ze niet ­boven op het Empire State Building, wel leerde ze het echte stadsleven ter plekke kennen door gesprekjes aan te knopen met de bewoners die ook verkoeling zochten ­tijdens het zomerse 'sprinkler season'.

Tip 3: Kies het juiste vervoer in de stad
Dat betekent kort gezegd: ga niet te voet. Want iedereen weet: na drie stappen is het van 'ik wil niet meer,' en 'zijn we er al,' en 'mijn voeten zijn zo moe.' Neem de Hop on hop off-bus, koop een step of huur een fiets met een kinderbakje erachter, neem de rondvaartboot of doe wat Munnik deed in Porto en Rome: ga springtouwend de stad door. "Dat gaat lekker snel en kinderen hebben niet in de gaten dat je gewoon van A naar B onderweg bent."

Tip 4: Vergeet het avondprogramma
"Dat is het slechte nieuws, het houdt ergens op." Maar na enig gedelibereer blijkt dat toch mee te vallen. Want ook Munnik huurde al eens appartementen met tuin of balkon, en daar was het 's avonds lekker zitten met een glaasje wijn en een toastje erbij.

Nee, je wilt niet op een te warme, te kleine, zakelijke hotelkamer zitten met je baby, maar wat als er binnen babyfoonafstand een aardig restaurant in je zorgvuldig gekozen, hippe hotel is, waar je samen met je partner rustig (drinkend) plannen voor de volgende dag kunt smeden? Wilde avonden zijn er niet meer bij, maar je hoeft er ook niet per se met het hele gezin, handjes boven de dekens, om zeven uur in te liggen.

Tip 5: Ga heel lang lunchen
Over dit concept toont Munnik zich razend enthousiast. 's Avonds kun je dan niet uit eten gaan met een kind, overdag, na het kleuterdutje of middagslaapje, gaat dat des te beter. "In het buitenland zijn ze toch al vaak van de lange, late lunches en met een uitgerust, fit kind kan dat een heel fijn uitetenmoment zijn."

Sterrenrestaurants zijn wellicht niet direct de juiste keuze, maar afhankelijk van waar je bent, zijn er dikwijls ­onverwacht veel mogelijkheden. "In Rome heeft geen ­enkel restaurant een speciale speelhoek voor kinderen, maar iedereen is daar zo gek op bambini dat je je nooit te veel voelt en eigenlijk overal welkom bent. Ze kijken je niet eens weg als je kind gillend en stuiptrekkend op de vloer ligt, bij wijze van spreken."

Tip 6: Maak ze maar wat wijs
"Zeker jonge kinderen zijn heel goed te brainwashen. Als ze negen zijn, of twaalf, krijgen ze een eigen mening en worden ze lastig, maar voor die leeftijd kun je ze eigenlijk alles wijsmaken. Een vriendinnetje van mijn dochter Reza was naar Mallorca geweest, dat was zo leuk - nou, dan gingen wij toch naar New Yorka? Dat klinkt bijna hetzelfde, en hé, daar hebben ze ook een strand, al moest je daarvoor eerst twintig ­minuten met de metro. Maar weten zij veel.

Bonustip: Boek een hotel met zwembad

"Dat vinden kinderen altijd super; even in het water plonzen. Dat is in de zomer logisch, maar denk eraan dat ze in de winter minstens zoveel plezier hebben van een binnenzwembad."

Tip 7: Ga deze herfst naar Stockholm
De meeste Europese en Noord-Amerikaanse steden doen het uiteraard goed in het lage, late herfstlicht. Munnik raadt aan de kuierlatten te nemen en de biezen richting Stockholm te pakken. De Zweedse hoofdstad is een waar kinderparadijs vol schaatsbanen waarnaast de noodzakelijke glühwein wordt geserveerd, en eenmaal moe ­geschaatst is het fijn opwarmen in een rondvaartboot ­onder een berenvachtje met een kop warme chocolademelk erbij.

Vergeet ook de klassieke herfstbestemmingen niet, zoals Londen en Parijs. "Parijs met de schaatsbanen en de Eiffeltoren volgehangen met glitterlampjes: dat vindt ieder kind leuk en magisch. Volwassenen ook, trouwens."

Rotterdam of Amsterdam?
In de reisgids behandelt de geboren Amsterdamse Munnik wel de Maasstad, maar de hoofdstad blijft onbesproken. "Ik vond Amsterdam een beetje afgezaagd om te behandelen, terwijl Rotterdam ook echt heel gaaf is. Ga bijvoorbeeld eerst naar het oude Tropicanazwembad, nu restaurant Aloha, waar de kinderen door het inmiddels droge waterparadijs kunnen rennen, en steek daarna door naar de kubuswoningen, die zijn altijd een hit onder kids."

Eva Munnik, Kids & the City - 12 ultieme stedentrips met je ­kinderen (€20, uitgeverij Unieboek | Het Spectrum).

Antitip

De kermis van Coney Island, het schiereiland bij New York. "Echt overrated. Verschrikkelijk duur en opvallend naar personeel, terwijl ze in de rest van New York juist zo ­ontzettend vriendelijk zijn."

null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden