7 nieuwe besmettingen met corona in regio Amsterdam

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio Amsterdam is opgelopen van 10 naar 17, waarvan acht in de stad en negen in de omliggende gemeenten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zei burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de gemeenteraad. Volgens Halsema heeft de stad, samen met de GGD en het RIVM, nog afdoende grip op de uitbraak. “We denken goed overzicht te hebben over verspreiding van corona, maar we weten niet hoe dat er volgende week uit ziet.”

Volgens Halsema blijkt uit gesprekken met zorginstellingen dat die goed in staat zijn om de zorgvraag op te vangen. “Ook als er sprake is van een gestage stijging kunnen zorginstellingen daar goed mee omgaan, dat geldt ook voor intensive-care-afdelingen. Bij een piek in het aantal besmettingen kan dat voor extra druk zorgen, maar daar is men op voorbereid.”

Volgens de burgemeester is er ook nog geen sprake van een beddentekort, alle corona-patiënten zitten in thuisisolatie.

Schrappen evenementen

De afdeling economische zaken van de gemeente inventariseert ondertussen of en hoe de regionale economie schade oploopt door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bij rondetafelgesprekken worden in het vervolg ook vertegenwoordigers uit de horeca en het hotelwezen uitgenodigd, branches die zeggen hard geraakt te worden door de uitbraak van het virus.

Evenementen hoeven wat Amsterdam betreft nog steeds niet preventief afgelast te worden. “Er is geen enkele aanleiding tot het schrappen van evenementen. Daar geeft de situatie geen aanleiding toen”, zegt Halsema. “We kunnen niet voorspellen of dat komende dagen of weken anders zal worden. Als dat verandert, heeft dat wel onmiddellijke gevolgen maar we hopen dat deze situatie niet zal aanbreken.”

Amstelveen

De GGD meldt dat een ouder van een leerling op het Amstelveen College besmet is met het nieuwe coronavirus. De ouder zit momenteel in thuisisolatie. De coronapatiënt is niet op de school geweest en heeft hier dus geen mensen kunnen besmetten. Volgens de GGD zijn de overige familieleden van de coronapatiënt niet ziek en ook niet besmettelijk. Wel blijven alle familieleden voor de zekerheid thuis om eventuele besmetting alsnog te voorkomen. Het Amstelveen College blijft open, want er is geen reden om aan te nemen dat het virus zich zal verspreiden via de school.

Landelijke cijfers: 121 nieuwe besmettingen, vijfde patiënt overleden in Nederland

Er zijn 121 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totale aantal patiënten woensdag op 503. Ook is er weer iemand overleden aan het virus. Gisteren lag het aantal besmettingen nog op 382. Het totaal aantal mensen dat overleed staat nu op 5.

Het aantal nieuwe besmettingen is hoger dan de afgelopen dagen. De toename is deels te verklaren door het onderzoek dat de afgelopen dagen in Noord-Brabant is uitgevoerd, licht het RIVM toe.

Van 6 tot 8 maart werden meer dan 1000 medewerkers van ziekenhuizen in Noord-Brabant getest. Zo’n 4% van hen bleek het coronavirus te hebben. Van de 200 patiënten die ook getest werden, bleek 9% besmet.

Van het totaal aantal besmette Nederlanders woont bijna de helft (223) dan ook in Brabant. 66 wonen er in de provincie Utrecht, 57 in Zuid-Holland en 48 in Limburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden