Plus

7 apps die een bijdrage leveren aan goed slapen

Slaap je elke nacht als een roos en sta je uitgerust op of is dat maar zelden het geval? Het lijkt vreemd, maar je smartphone kan helpen. Tal van apps beweren een bijdrage te leveren aan goed slapen.

Jet Hesselink
Apps beweren een bijdrage te leveren aan goed slapen Beeld Ted Struwer
Apps beweren een bijdrage te leveren aan goed slapenBeeld Ted Struwer

1. Power Nap App

Volgens onderzoek door de National Sleep Foundation heeft een powernap een positieve invloed op je productiviteit en alertheid. De Power Nap App richt zich niet op lange nachten het klokje rond slapen, maar op een korte powernap. De app laat je in slaap vallen door rustgevende geluiden en wekt je weer na een tijd die je zelf kunt instellen. De app is wel wat streng, want de maximale tijd in dromenland is dertig minuten. Je kunt kiezen uit verschillende alarmtonen, zoals pianogeluiden en een bel. Daarna is het mogelijk om anderen via ­social media op de hoogte te brengen van jouw heerlijke dutje.
iOS (Gratis)

undefined

2. SnurkLab

Wil je weten hoe hard je snurkt of wil je omgeving graag dat je jezelf eens aanhoort? SnurkLab neemt je nachtelijke geluiden op, zodat jij ze terug kunt luisteren. Zo kun je achterhalen of je nou echt zo hard snurkt als de buren beweren. Ook kun je misschien een rode lijn ontdekken in de momenten waarop je het hardst tekeer gaat. Uit de gegevens rolt een zogenoemde 'snurkscore', die je kunt vergelijken met andere gebruikers. Als je probeert het snurken te verhelpen met hulpmiddelen, biedt deze app je de mogelijkheid om te testen of zo'n ding voor jou ook echt werkt.
iOS (Gratis)

3. Glimmer

Er is weinig vreselijker dan in het pikdonker gewekt worden door een snerpende wekker. Glimmer is een wekker die je laat ontwaken met licht. Zo word je op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker. De app wekt je dertig minuten voordat je wekker echt afgaat door de lichtsterkte van je scherm geleidelijk te laten toenemen. Ook kun je tijdens het ontwaken via de app vogelgeluiden afspelen om de dag nog soepeler tegemoet te gaan. Is het allemaal zo comfortabel dat je niet eens wakker wordt? Wees gerust, het geluid wordt ­vanzelf steeds harder, zodat je gegarandeerd uit je relaxmoment komt.
Android (Gratis)

4. Good Morning - Wake Up Informed

Good Morning is een app die zich speciaal op jouw ochtend richt. De stem - ja echt, de app praat tegen je - vertelt je bij het wakker worden direct over onder andere het weer, je verplichtingen die dag en hoe vol je batterij nog is. Handig voor iedereen die nogal versuft aan z'n dagen begint. Mocht je na het uitproberen van de app niet meer zonder kunnen, dan moet je een klein bedrag betalen. Je kunt vier ochtenden gratis testen hoe het jouw dagen verandert.
iOS (Gratis, na vier dagen €0,99)

5. Sleep Cycle Alarm Clock

Met de intelligente wekker van Sleep Cycle kun je je slaappatroon analyseren. Aan de hand van de bewegingen die je maakt in je slaap kan je telefoon dit patroon vaststellen. Door te luisteren naar geluiden en trillingen weet Sleep Cycle precies wanneer je beweegt. Vervolgens kiest de app het perfecte ­moment uit om je uit je schoonheidsslaapje te wekken. Dat gebeurt aan de hand van je slaapfases. Wanneer je in de lichte slaapfase bent, geeft de app aan dat je wakker moet worden. Helaas gaat dit nog wel even hardhandig als met je gewone wekker, hoewel de app ook andere wekgeluiden aanbiedt. Zo word je een stuk uitgeruster wakker dan wanneer je in je diepe slaap gewekt wordt. Daarnaast kun je gebruik maken van de vele statistieken om je slaapgewoonten zo goed mogelijk te analyseren.
iOS (Gratis)

6. Sleep Talk Recorder

Over welke geliefde praat jij in je slaap? Deze app zoekt het voor je uit. Deze applicatie is niet zozeer bedoeld om beter te kunnen slapen, maar meer om je aan het lachen te maken. De app neemt namelijk alle geluiden op terwijl je slaapt. Zo krijg je een mooi overzicht van jouw geluiden tijdens het dutten. Alle vragen die je jezelf ooit gesteld hebt worden beantwoord. Ook heb je de mogelijkheid om een top tien te maken van de meest bizarre geluiden. Die kun je vervolgens delen op Facebook en Twitter - mocht je daar het lef voor hebben.
iOS (€0,99)

undefined

7. MotionX 24/7

Met deze app kun je van alles. Net als bij Sleep Cycle analyseert MotionX 24/7 bijvoorbeeld je slaapritme. Daarnaast is het mogelijk om je hartritme tijdens het slapen vast te leggen. Het ritme van je hart kun je dan weer vergelijken met je slaapritme, zodat je weet hoe deze twee zich tot ­elkaar verhouden. Verder kun je ook nog eens in de gaten houden of je 's nachts snurkt of andere rare geluiden maakt. De app stelt je net als veel andere apps in staat om tijdens het slapen opnames te maken. Als laatste kun je de app ook nog eens gebruiken voor een goede powernap. Volgens de app heeft hun technologie miljoenen mensen geholpen om beter te slapen en frisser wakker te worden.
iOS (€0,99)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden