Update

6000 banen weg bij verlieslijdenend Philips

EINDHOVEN - Philips schrapt dit jaar wereldwijd 6000 banen. Dit gebeurt bij alle divisies. Reorganisatieplannen moeten vanaf de tweede helft van 2009 voor een kostenbesparing van 400 miljoen euro zorgen. Dat heeft Philips-topman Gerard Kleisterlee vanmorgen gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

Het concern sloot 2008 af met een nettoverlies van 186 miljoen euro. Dat verlies is grotendeels toe te schrijven aan slechte resultaten en afwaarderingen in het vierde kwartaal, voor een bedrag van 1,5 miljard euro. In 2007 boekte het concern nog een winst van 4,16 miljard.

Philips verwacht dat ook dit jaar de bedrijfsresultaten sterk beïnvloed zullen worden door de wereldwijde slechte economische ontwikkelingen en ziet zich daarom genoodzaakt flink te bezuinigen.

In 2008 boekte het concern operationeel (voor betaling van rente, belasting en afschrijvingen) nog wel forse winst: 931 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 2,05 miljard euro. De totale omzet over 2008 bedroeg 26,4 miljard euro.

Vooral de lichtdivisie en de sector Consumer Lifestyle (consumentenelektronica) draaiden de afgelopen maanden slecht. Philips Licht boekte in het vierde kwartaal van 2008 voor het eerst in jaren een operationeel kwartaalverlies, groot 60 miljoen euro.

Bij Consumer Lifestyle werd, in het normaliter zeer winstgevende vierde kwartaal, een dun plusje genoteerd: het bedrijfsresultaat kwam uit op 26 miljoen. De medische divisie deed het behoorlijk, met een operationeel resultaat van 366 miljoen euro in het vierde kwartaal (vorig jaar 354 miljoen euro).

Opnieuw zeer teleurstellend waren de resultaten bij de verkoop van televisies. Philips leed hier het afgelopen kwartaal een verlies op van 133 miljoen euro. Over heel 2008 kwam het verlies voor de tv-activiteiten uit op liefst 413 miljoen euro.

Het concern gaat bij de algemene vergadering van aandeelhouders voorstellen het dividend op 70 cent per aandeel te handhaven. Philips wil daarmee het vertrouwen van aandeelhouders behouden. (RIK ELFRINK)

Topman Gerard Kleisterlee van Philips heeft maandag bekend gemaakt dat dit jaar wereldwijd 6000 banen worden geschrapt om kosten te besparen. ANP Photo Beeld
Topman Gerard Kleisterlee van Philips heeft maandag bekend gemaakt dat dit jaar wereldwijd 6000 banen worden geschrapt om kosten te besparen. ANP Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden