600 parkeerplaatsen weg uit noordelijke Pijp

In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen hebben de linkse partijen in de raad afgedwongen dat er honderden parkeerplaatsen verdwijnen in de noordelijke Pijp.

Ruben Koops
De Albert Cuypgarage in aanbouw Beeld Marc Kruyswijk
De Albert Cuypgarage in aanbouwBeeld Marc Kruyswijk

Woensdagmiddag stemden PvdA en SP in met een voorstel van GroenLinks om alle 600 plekken die erbij komen in de Frans Halsbuurt door de nieuwe Albert Cuypgarage, bovengronds te schrappen.

Dit gaat tegen eerdere afspraken in die in stadsdeel Zuid zijn gemaakt, waarin was opgenomen dat de komst van de garage gepaard zou gaan met het opheffen van slechts 273 vakken in de buurt. De rest van de nieuwe capaciteit was nodig om de parkeerdruk in het gebied wat te verlichten.

Haast
Niet wat GroenLinks betreft. Die wil 'blik van straat halen' en stelt dat het stadsdeel eerder nauwelijks geluisterd heeft naar de wensen van bewoners van de Frans Halsbuurt, die dat ook zouden willen. De partij diende het voorstel nog voor de verkiezingen in omdat het stadsdeel al is begonnen met het aanstellen van een aannemer die de buurt moet renoveren. In deze renovatieplannen moet het schrappen van 600 plaatsen worden verwerkt, vandaar de haast.

Het is nog even de vraag of verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens gaat luisteren naar de wens van de meerderheid van de raad. Hij reageerde in elk geval niet enthousiast.

'Onzin'
De claim van GroenLinks dat de gemeente elders wel consequent plekken bovengronds opheft die er ondergronds bijgebouwd worden deed hij af als klinkklare nonsens. "Onzin! Dit is een ondoordacht voorstel omdat allen plannen nu opnieuw gemaakt moeten worden. Bovendien schofferen we het stadsdeelbestuur waar het besluit is genomen."

Volgens zijn partijgenoot Paul Slettenhaar, bestuurder van stadsdeel Zuid, zijn de linkse partijen bovendien te laat met de motie en is de aanbesting van het werk al gestart.

Litjens heeft acht weken de tijd om te bedenken of hij de motie gaat uitvoeren, maar gaf al aan dat hij weinig redenen ziet om dit dossier weg te halen bij stadsdeel Zuid.

Op 21 maart zijn de verkiezingen, waarop GroenLinks mogelijk de grootste partij wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden