Update

60 man herdenken Grootveld bij Het Lieverdje

Betere tijden herleven rond het Amsterdamse Lieverdje als anti-rookmagier Robert Jasper Grootveld leest over het vergaan van de wereld. Rechts verleent deskundoloog van weleer, kunstenaar Theo Kley zijn medewerking aan de happening in 1996. Foto ANP Beeld
Betere tijden herleven rond het Amsterdamse Lieverdje als anti-rookmagier Robert Jasper Grootveld leest over het vergaan van de wereld. Rechts verleent deskundoloog van weleer, kunstenaar Theo Kley zijn medewerking aan de happening in 1996. Foto ANP

AMSTERDAM - Linkse jongeren en ex-provo's hebben gisteren bij Het Lieverdje op het Spui Robert Jasper Grootveld herdacht. Er is veel bereikt, maar de strijd gaat door, zegt Roel van Duijn. ''Het was voor het eerst dat de politie niet ingreep tijdens één van onze happenings,'' lacht voormalig provo en later politicus Van Duijn.

''In de jaren zestig werden we tijdens onze bijeenkomsten bij Het Lieverdje steevast belaagd door de vliegende forten van de politie. Ik ben destijds regelmatig in de gevangenis gegooid, maar nu konden we eindelijk een prettig filosofisch gesprek voeren.''

Van Duijn ziet daarin het bewijs dat de activistische en idealistische politiek van de jaren zestig toch haar vruchten heeft afgeworpen. ''We hebben nu de vrijheid bij elkaar te komen en te zeggen wat we denken. Dat danken we voor een groot deel aan de ludieke acties van Grootveld.''

De bijeenkomst bij het beeld op het Spui was in eerste instantie bedoeld als een manifestatie van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Dwars wilde met de bijeenkomst een oproep doen voor meer idealisme en bevlogenheid bij jongeren en daarbij de fakkel overnemen van de vorige generatie van actievoerders.

Van Duijn vond dat er dan ook aandacht moest worden besteed aan het overlijden van Grootveld. ''Hij heeft de weg geëffend voor de provobeweging en een magisch en ludiek element toegevoegd aan de politiek. Dat is een belangrijke verdienste,'' zei de oud-wethouder.

Grootveld overleed donderdagnacht op 76-jarige leeftijd. Hij maakte in de jaren zestig furore met zijn campagne tegen de tabaksindustrie en zijn happenings op het Spui. Daar kwam hij ook in contact met de provobeweging, waarvan Van Duijn één van de oprichters was. Provo en Grootveld gingen de happenings op het Spui samen doen. Die liepen echter, tot verdriet van Grootveld, steeds vaker uit op een treffen met de politie.

De herdenking van gisteren was af en toe emotioneel, zegt Van Duijn. De herinnering aan het begin van de antiautoritaire beweging maakte veel los bij hem en de andere aanwezige oud-provoleden.

En juist die spirit van de jaren zestig wordt nu node gemist, vindt Van Duijn. Vooral bij jongeren bespeurt hij veel apathie als het gaat om politiek, cultuur en spiritualiteit. ''Dat komt door de verslaving aan consumptiegoederen. Daar hebben Grootveld en ik in de jaren zestig al voor gewaarschuwd.'' (JASPAR KARMAN)

Klik hier voor een fotoreeks over Robert Jasper Grootveldin samenwerking met Het Stadsarchief.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden