6 x dit moet je dit weekend zien op de Parade

Ja, op de Parade lónkt het terras, maar sommige voorstellingen zijn te bijzonder om beneveld aan je voorbij te laten gaan. Dit zijn de beste paradeparels van dit weekend.

Rosé vloeit natuurlijk rijkelijk tijdens de Parade, maar mis de theaterpareltjes niet Beeld anp
Rosé vloeit natuurlijk rijkelijk tijdens de Parade, maar mis de theaterpareltjes nietBeeld anp

1. Kletsmajoor
In de voorstelling Kletsmajoor rijgen de acteurs Teun Luijkx en Vincent van der Valk trivialiteiten, gammele levenslessen en irrelevante uitweidingen virtuoos aaneen onder het motto 'ik klets dus ik ben'.
De vier uur durende, onnavolgbare klets is opgedeeld in een startceremonie, drie voorstellingen, kleedkamersessies en een slotceremonie - wie overal bij aanwezig is, kan daarna aan de beademing.

Wie overal bij aanwezig is, kan daarna aan de beademing Beeld Sanne Peper
Wie overal bij aanwezig is, kan daarna aan de beademingBeeld Sanne Peper

2. Eye Love You - Ed van Elsken in het Nederlands Fotomuseum
Een noviteit op de Parade: het Parademuseum. Daarin kun je, op comfortabele banken en luie fauteuils, kennismaken met het fijne oeuvre van de ­Amsterdamse provofotograaf Ed van der Elsken.
Er is veel bloot te zien en veel liefde, maar in een hoog tempo komen ook oorlog voorbij, en armoede en geweld, moslimvrouwen en kunst.

Er is veel bloot te zien en veel liefde tijdens de bewegende tentoonstelling. Beeld Fred Ernst
Er is veel bloot te zien en veel liefde tijdens de bewegende tentoonstelling.Beeld Fred Ernst

3. Varen met Rederij Lampedusa
Vanaf dit weekend is het mogelijk om met twee vluchtelingenboten drie keer per dag naar De Parade te varen. Op de grote boot, waarop ook een voorstelling plaatsvindt, maakten 282 mensen de overtocht naar het Italiaanse ­eiland Lampedusa. Op de kleine boot, zaten 76 mensen.
Een grote boot vertrekt vanaf ­Mediamatic aan de Dijksgracht. De andere boot, zonder voorstelling, vertrekt vanaf de Amstel, voor de hoofdentree van de Stopera. Reserveren kan hier.

Op de grote boot, waarop ook een voorstelling plaatsvindt, maakten 282 mensen de overtocht naar het Italiaanse ­eiland Lampedusa. Beeld Rink Hof
Op de grote boot, waarop ook een voorstelling plaatsvindt, maakten 282 mensen de overtocht naar het Italiaanse ­eiland Lampedusa.Beeld Rink Hof

4. Neuken is voor meisjes
Alex Klaasen en Henry van Loon spelen twee succesvolle volkszangers die terugkijken op een leven vol hits. Dat is hilarisch, af en toe aan de vrolijk grove kant en hier en daar zelfs (het blijft de Parade) lichtelijk interactief.
De voorstelling is een publieksfavoriet, dus wie naar de heren wil kijken moet niet eerst kannen sangria achterover slaan en dán pas op het gemak naar kaartjes informeren, maar meteen actie ondernemen.

5. Kaspar
Door de organisatie van de Parade wordt de dansvoorstelling van Guy & Roni voorzichtig omschreven als 'niet het meest toegankelijk' en 'vrij experimenteel'. Maar wie zich laat onderdompelen in het uitbundige danstheater komt als een ander mens naar buiten.
De dansers, musici en performers spelen in Kaspar uitstekend op elkaar in en de tekstloze voorstelling is één van de meest bijzondere voorstellingen geschikt voor bezoekers die geen Nederlands verstaan.

Kaspar van Club Guy & Roni Beeld Knelis
Kaspar van Club Guy & RoniBeeld Knelis

6. Please Me Please
Please Me Please is een dansvoorstelling in twee delen over het behagen van de omgeving. In het eerste deel van het tweeluik streeft danser Ivan Ugrin 'perfectie' na, en in het tweede deel geven performers Amy Gale en Angela Linssen hun interpretatie weer van de standaard waaraan de 'oudere' moet voldoen. En ja, dat klinkt vaag. Klik vooral een beetje door deze online versie van de voorstelling, maar laat je niet verleiden alles te kijken. Ook geschikt voor bezoekers die geen Nederlands verstaan.

Please Me Please Beeld De Parade
Please Me PleaseBeeld De Parade

De Parade staat tot en met zondag 28 augustus in het Martin Luther Kingpark en opent vrijdag 12 augustus om 18.00.

Kijk voor het hele programma van de Parade hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden