6 voor 6: kunstmengelmoes in Loods 6

Op 6 april, om precies zes minuten voor zes uur, opent een coöperatieve kunstbeurs met zes galeriehouders in Loods 6: 6 voor 6.

Emma van der Zalm
Ilona Plaums Horizon als reproductie van deelnemende galerie Dudok de Groot is ook te zien op kunstbeurs 6 voor 6 Beeld Ilona Plaum
Ilona Plaums Horizon als reproductie van deelnemende galerie Dudok de Groot is ook te zien op kunstbeurs 6 voor 6Beeld Ilona Plaum

'Wacht, ik loop even naar een stil hoekje. Het is hier zo groot," zegt initiatiefneemster Oeke Witteveen. In de monumentale bagagehal van Loods 6 hangen alle schilderijen door elkaar. Om te voorkomen dat elke galeriehouder voor zijn eigen kraampje blijft staan, zegt Witteveen. "Op deze manier zijn we allemaal de baas van alles wat er te zien is."

Dat is het idee achter 6 voor 6. Vijf galeries en een designinstituut bundelen hun krachten om een beurs te organiseren. De opbrengst gaat naar een gezamenlijke pot die wordt verdeeld onder de deelnemers. Witteveen: "We doen het met elkaar, dat is wat ik er zo leuk aan vind. Ik schijn een sociaal persoon te zijn," zegt ze lachend.

"Ik kom uit het onderwijs, daar wordt veel samengewerkt." Dat geldt niet voor Nederlandse galeries, die zijn volgens haar te individualistisch. "Niemand komt uit zijn eigen zaakje. Met dit evenement tonen we dat samenwerken mogelijk is."

Niet in één keer te vatten
Na 35 jaar is Witteveen recentelijk gestopt met haar eigen galerie. Ze wil een aantal grote exposities per jaar organiseren. Ze benaderde verschillende galeries voor een samenwerking. Een daarvan was Mo van der Have van galerie Torch. "Iedereen heeft een andere insteek en manier van nadenken. Daar leer je bewust en onbewust veel van," zegt Van der Have.

De galeries die meedoen, waaronder Vriend van Bavink en Maurits van der Laar, waren helemaal vrij om kunstenaars in te brengen. Dat resulteerde in een mengelmoes van stijlen en thema's. Om de samenstelling nog veelzijdiger te maken wilde Witteveen jong en oud bijeenbrengen. "Ik vind het enthousiasme van jonge mensen leuk. Ze hebben een andere kijk op dingen en brengen daardoor ander werk in."

Hoe divers ook, alle kunst die in Loods 6 hangt, is van hoge kwaliteit. "Daar moet je natuurlijk wel naar kijken. Goede kunst vraagt iets van de hersenen. Je moet het niet in één keer kunnen vatten."

Volgende keer
Tien jaar geleden organiseerde Witteveen, samen met drie galeries en op initiatief van Maria Chailloux, een vergelijkbaar evenement. Net als toen is er veel belangstelling, merkt ze. "Er is veel te zien. Dat is niet alleen goed voor de kunstenaars maar ook voor het publiek." Ze verwacht dat het voor de klanten die langskomen ook een manier is om aan nieuwe, onverwachte contacten te komen.

Nog voor de opening, die donderdag wordt verricht door Paroolhoofd­redacteur Ronald Ockhuysen, wordt er al nagedacht over een volgende keer. Witteveen: "Wie weet wat hieruit groeit."

Kunstbeurs 6 voor 6 van 6-17/4 in Loods 6, KNSM-laan 143

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden