6 tips voor de perfecte Canal Parade

Het is bijna zover: morgen is de Canal Parade. Dat is geweldig, maar tijdens de Amsterdamse botenshow zijn er wel een aantal geniepige valkuilen. Zó omzeil je ze.

Bonustip 7: neem gerust een stoeltje mee. En een fluitje. Beeld anp
Bonustip 7: neem gerust een stoeltje mee. En een fluitje.Beeld anp

1. Kom op tijd
De gemeente verwacht dit jaar bijna 1 miljoen bezoekers. Die zoeken allemaal, gewapend met thermosflessen melk en versgesmeerde krentenbollen, een plekje op de gracht. En dat doen de lieve mensen al vroeg. Wil je dus niet verdrukt worden door de sympathiserende openminded medemens, ga dan op tijd (rond 12:00) naar de Prinsengracht of de Amstel, en zoek je plekje.

2. Zoek een ideaal plekje
Hoe dichter bij de Amstel of de Brouwersgracht, hoe drukker. Dat is gezellig, maar je krijgt op die manier niks mee van de boten. Zoek daarom een plek uit richting het midden van de route. En let op de zon. Met ontbloot bovenlijf bijbruinen terwijl je naar de boten zwaait? Dan moet je aan de oneven kant van de Prinsengracht zijn.
Bonustip: De parade vaart dit jaar voor het eerst een nieuwe route, langs de Hortus. Dit zijn nieuwe plekken die wellicht minder mensen trekken en zo best weleens het ideale observatiepunt kunnen vormen.

3. Zorg dat je wat te drinken hebt
Als je niet halverwege de parade naar de supermarkt wil rennen voor lauw bier moet je inslaan. Dat betekent: nu alvast wat drinken kopen en in de vriezer gooien. Ben je nou geen verstandige ANWB-klant die altijd koelelementen in de vriezer heeft? Stop dan je flessen in een plastic tas en laat ze met een touwtje de gracht in zakken. Gegarandeerd koude drankjes én je struikelt niet constant over die halflege fles sherry.

4. Denk aan de WC's
Niets zo erg als moeten plassen en nergens heen kunnen. Speciaal voor de enthousiaste Canal Parade-bezoeker maakten we een kaart met alle openbare toiletten van de gemeente, én van Glorix.
Bonustip: ga op tijd in de rij staan. Misschien denk je: ik ga pas op het láátste moment, maar de kans is groot dat je het dan net niet redt. Pijnlijk.

5. Neem condooms mee
Nee nee, dit is geen stereotypebevestigende waarschuwing over homo's die zich altijd maar promiscue gedragen. Iedereen die een dag lang in de zon staat te pimpelen kan iemand ontmoeten waarbij het zó erg klikt dat een seksuele pas de deux niet uitblijft. Je kúnt op zo'n moment rekenen op één van de vele instanties die tijdens de parade gratis condooms uitdelen, maar dat is riskant. En bovendien: met één condoom kom je ook niet ver.

6. Zorg dat je een plan hebt voor na de parade
Rond een uur of zes, als de parade voorbij is en je laveloos zwenkend aan de kade staat, loont het een plan te hebben. Er is immers niets zo erg als ontnuchteren tijdens het slenteren. Dit zijn de feestjes die direct na de parade te bezoeken zijn:

Vivelavie Street Party, Paardenstraat (tot 0.00)
"Voor vrouwen en hun vrienden."

Carribean Street Party, Reguliersdwarsstraat 129 (tot 01.00)
Tropisch straatfeest rondom Bar Reality met onder andere kaseko.

Prik Pride, Spuistraat (tot 00.00)
Straatfeest rondom Prik, met disco-, dance- en popmuziek.

Amstel Stage EuroPride Street Party, Amstel 54 (tot 01.00)
Grote show met onder andere Luv, Maitai en The G-Team.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden